Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

1. Uvod

1.1 Je li Linux za vas?

Želite prijeći iz DOS svijeta (ta definicija uključuje Windowse) na Linux? Dobra ideja: Linux je tehnički superioran DOS-u, Windowsima 9x, čak i Windowsima NT. Ali pazite: možda vama neće biti koristan. Ovo su glavne razlike između DOS/Windowsa i Linuxa:

Na vama je da odlučite što vam treba. Nadalje, Linux vam daje moć, ali treba vremena dok naučite kako je iskoristiti. Dakle, ako trebate većinom komercijalni softver, ili vam se ne sviđa učenje novih naredbi i koncepata, bolje tražite drugdje. Budite svjesni da mnogi početnici odustaju zbog početnih teškoća.

Radi se na pojednostavljivanju Linuxa, ali ne očekujte djelotvornost bez čitanja puno dokumentacije i barem nekoliko mjeseci korištenja. Linux rezultate ne daje odmah. Unatoč ovim upozorenjima, 100% sam siguran da, ako ste prava vrsta korisnika, Linux će postati vaša Nirvana. Inače, Linux i DOS/Windows sretno mogu živjeti zajedno na istom računalu.

Što vam je potrebno za ovaj KAKO: pretpostavit ću da:

Osim ako je drukčije rečeno, sve informacije u ovom dokumentu odnose se na loši stari DOS. O Windowsima ima nešto tu i tamo jer su oni i Linux potpuno različiti, za razliku od DOS-a, jadne imitacije Unixa.

Također, shvatite da ovo nije ni potpun uvod ni vodič u konfiguriranju!

Najnovija verzija ovog dokumenta je dostupna u nekoliko formata na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/howto.

1.2 Da. Hoću još.

Linux i programi koji vam trebaju instalirani su na vašem PC-u. Napravili ste si account -- korisnički račun (ako niste, odmah pokrenite adduser vašeime) i Linux radi. Upravo ste napisali svoje ime i šifru, i gledate na zaslon misleći ``A što sad?''.

Ne očajavajte. Gotovo ste spremni raditi iste stvari koje ste radili s DOS/Windowsima, te mnoge druge. Dok ste radili pod njima, obavljali ste neke od ovih poslova:

Ovi se zadaci pod Linuxom mogu izvesti slično kao pod DOS-om. Pod DOS-om, obični korisnik od svih 100 koristi samo neke naredbe: isto donekle vrijedi za Linux.

1.2.1 Uvodni koncepti

Najbolji način za učenje je skakanje ravno u vodu. Svakako eksperimentirajte i igrajte se s Linuxom: osim ako se logirate kao ``root'', nema mu se što dogoditi. Nekoliko napomena:

1.2.2 Upute

Pod Linuxom upute možete dobiti na mnogo načina. Najvažniji su:

1.3 Konvencije

U ovom dokumentu, primjeri često slijede ovaj format: <...> je nužan argument, a [...] opcionalan.

Na primjer:

$ tar -tf <datoteka.tar> [> redir_datoteka ]

datoteka.tar se mora navesti, ali redirekcija u redir_datoteka nije obavezna.

RMP (Read Man Pages) vas upućuje na daljnje čitanje man stranica. Ne mogu naglasiti koliko je važno čitanje dokumentacije. ``DOSWin'' označava ``DOS/Windows''.

Kada je prompt u primjeru naredbe #, naredbu može izvršiti samo root.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj