Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

13. Administrativne informacije i zahvale.

13.1 Komentari su dobrodošli.

Molim vas, pošaljite mi svoje komentare o ovom FAQ-u.

Dodatne informacije za FAQ prihvaćam u bilo kojem formatu; svi se prilozi, komentari i ispravci zahvalno prihvaćaju.

Pošaljite ih na kiesling@ix.netcom.com.

Ako se referirate na pitanje iz FAQ-a, meni je zgodnije da to činite tekstom pitanja, a ne njegovim brojem pošto se brojevi pitanja generiraju automatski i u izvornom kodu ih ne vidim.

Više volim komentare na engleskom nego zakrpe -- kontekstualni diff mi nije materinski jezik.

13.2 Formati u kojima je ovaj FAQ dostupan.

Ovaj dokument je dostupan kao ASCII tekstualna datoteka, HTML WWW stranica, PostScript i Usenet poruka.

Svi se ti formati generiraju iz SGML izvornog koda pomoću SGMLToolsa i LinuxDoc DTD-a.

HTML verzija ovog FAQ-a dostupna je na http://sunsite.unc.edu/LDP/ i drugim mjestima.

Usenet verzija redovito se šalje u news.answers, comp.answers, comp.os.linux.misc i comp.os.linux.announce. Arhivira se na ftp://rtfm.mit.edu/pub/usenet-by-hierarchy/comp/os/linux/misc/.

Najnovija tekstualna, HTML, SGML i PostScript verzija može se naći u Linux arhivi na sunsite.unc.edu te na http://www.terracom.net/~kiesling.

13.3 Autorstvo i zahvale

Ovaj FAQ slaže i održava Robert Kiesling, kiesling@ix.netcom.com, uz pomoć i komentare Linux aktivista iz cijelog svijeta.

Posebno hvala Mattu Welshu koji je moderirao comp.os.linux.announce i comp.os.linux.answers, koordinirao HOWTO-e i napisao značajan dio mnogih; Gregu Hankinsu i Timothyu Bynumu, bivšem i sadašnjem koordinatoru LDP-ovih HOWTO-a; Larsu Wirzeniusu i Mikki Rauhali, bivšem i sadašnjem moderatoru comp.os.linux.announce; Marc-Michelu Corsiniju koji je napisao prvi Linux FAQ i Ianu Jacksonu, prethodnom održavatelju FAQ-a. Također hvala Romanu Maureru za njegove mnoge dodatke i ispravke, posebno što se tiče evropskih WWW stranica, prijevoda i drugih, općenitih stvari.

Zadnja, ali ne i najmanja, hvala Linusu Torvaldsu i drugima koji su pridonijeli Linuxu što su nam dali temu za pričanje!

13.4 Odricanje i autorska prava.

Ovaj dokument daje se ``kakav jest''. Za informacije koje sadrži ne jamči se točnost. Koristite ga na svoju odgovornost.

Linux često postavljana pitanja uz odgovore je (C) 1997., 1998. Robert Kiesling, kiesling@ix.netcom.com, pod licencom Linux Documentation Projecta. Potpuni tekst LDP copyrighta dostupan je anonimnim FTP-om sa sunsite.unc.edu, iz direktorija /pub/Linux/docs/LDP/, i naveden je ispod.

Dijelovi su (C) 1994., 1995., 1996. Ian Jackson, koji je prošli održavatelj Linux FAQ-a.

Linux često postavljana pitanja uz odgovore mogu se reproducirati i distribuirati u potpunosti (uključujući dijelove o autoru, autorskim pravima, licenci i obavijest o dozvoli) ako se za sam dokument ne traži naknada bez pristanka autora. To vrijedi i za ``poštene'' iznimke kao što su recenzije, oglasi te izvedena djela kao što su prijevodi.

Namjera ovom ograničenju nije zabraniti naplaćivanje usluge tiskanja ili kopiranja dokumenta.

Za ova pravila mogu se naći iznimke. Rado ću odgovoriti na bilo kakva pitanja o ovoj licenci. Pošaljite mi poruku na kiesling@ix.netcom.com. Kao što navedena licenca kaže, ova ograničena nastoje zaštiti autore, a ne ograničiti vas u podučavanju i učenju.

LICENCA KOPIRANJA LINUX DOCUMENTATION PROJECTA

Zadnja promjena 6. siječnja 1997.

Slijedeća licenca vrijedi za sva djela Linux Documentation Projecta.

Molimo vas da licencu pročitate pažljivo -- pomalo sliči GNU Općoj javnoj licenci, ali u nekoliko uvjeta se razlikuje od onoga na što ste možda navikli. Ako imate bilo kakvih pitanja, pošaljite ih LDP koordinatoru, mdw@sunsite.unc.edu.

Priručnici Linux Documentation Projecta mogu se reproducirati i distribuirati, u cjelini ili djelomično, pod slijedećim uvjetima:

Autorska prava na sve priručnike Linux Documentation Projecta posjeduju njihovi autori. ONI NISU U JAVNOM VLASNIŠTVU.

Iznimke ovim pravilima mogu se odobriti u akademske svrhe: pišite autoru i pitajte. Ova ograničenja nastoje zaštiti nas kao autore, a ne ograničiti vas kao učitelje i učenike. Sav izvorni kod u Linux Installation and Getting Started stavljen je pod GNU Opću javnu licencu, dostupnu anonimnim FTP-om s GNU arhiva.

OBJAVLJIVANJE LDP-ovih PRIRUČNIKA

Ako ste iz izdavačke tvrtke zainteresirane u distribuiranju bilo kojeg LDP priručnika, nastavite čitati.

Licencom danom u prethodnom dijelom, svakome je dopušteno objavljivati i distribuirati točne kopije priručnika iz Linux Documentation Projecta. Za to vam nije potrebno naše izričito dopuštenje. Međutim, ako želite distribuirati prijevod ili izvedeni rad zasnovan na nekom LDP-ovom priručniku, morate dobiti dozvolu od autora, napismeno, prije nego to učinite.

Svi prijevodi i izvedeni radovi iz LDP-ovih priručnika moraju biti stavljeni pod Licencu Linux dokumentacije navedenu u prethodnom dijelu. Dakle, ako kanite objaviti prijevod jednog od priručnika, on se mora moći slobodno distribuirati pod gornjim uvjetima.

Naravno, LDP-ove priručnike možete prodavati za zaradu. Ohrabrujemo vas u tome. Međutim, nemojte zaboraviti da, pošto se LDP-ovi priručnici mogu slobodno distribuirati, bilo tko, ako želi, može besplatno fotokopirati ili distribuirati tiskane primjerke.

Ne zahtijevamo plaćanje tantijema od bilo kakve zarade na prodavanju LDP-ovih priručnika. Međutim, željeli bismo predložiti da, ako LDP-ove priručnike prodajete za zaradu, autoru ponudite tantijem ili dio svoje zarade poklonite autoru, LDP-u u cjelini ili zajednici koja radi na razvoju Linuxa. Također možete autoru poslati jedan ili više besplatnih primjeraka LDP-ovog priručnika kojeg distribuirate. Pokazivanje vaše podrške LDP-u i Linux zajednici bit će vrlo cjenjeno.

Željeli bismo biti obavješteni o bilo kakvih nakanama izdavanja ili distribuiranja LDP-ovih priručnika -- samo kako bi znali kada će postati dostupni. Ako izdajete ili namjeravate izdati neki LDP-ov priručnik, molim vas, pošaljite poruku Mattu Welshu (e-mail mdw@sunsite.unc.edu).

Ohrabrujemo distributere Linux softvera u distribuiranju LDP-ovih priručnika (kao što je Installation and Getting Started Guide) zajedno s njihovim softverom. Namjera LDP-ovih priručnika je postati ``službena'' Linux dokumentacija, pa bismo voljeli vidjeti tvrtke koje poštom distribuiraju softver kako zajedno s njime pakiraju LDP-ove priručnike. Nadamo se da će, dok sazrijevaju, LDP-ovi priručnici bolje ispuniti taj cilj.

Matt Welsh, mdw@sunsite.unc.edu


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj