Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

10. Mreže: koncepti

Ne samo što je ``Dialup Networking'' dostupan pod Linuxom, nego je i stabilniji i brži. Radi se o PPP-u, protokolu korištenom za spajanje na Internet pomoću modema. Trebat će vam kernel koji podržava PPP i alat koji bira broj i uspostavlja vezu.

Kako biste skidali poštu s ISP-ovog poslužitelja, potreban vam je alat zvan ``e-mail fetcher'' koji koristi POP protokol; nakon skidanja, poruke će izgledati kao da su izravno isporučene na vaš Linux stroj. Potom ćete s njima raditi koristeći MUA (Mail User Agent -- korisnikov poštanski agent) kao što je pine, mutt, elm i mnogi drugi.

Dok se pod Windowsima uspostavljanje veze automatski pokrene kada pokrenete Internet aplikaciju, pod Linuxom je obratno: prvo uspostavite vezu, a zatim pokrenete aplikaciju. Stvar zvana diald nudi uobičajeno ponašanje. Instaliranje i konfiguriranje spajanja na mrežu modemom je nekad bila jedna od najtežih stvari pod Linuxom, ali više nije: pogledajte Konfiguriranje KAKO.

Na kraju, nešto o ``Network neighborhood'': vaša Linux radna stanica može izgledati kao Windows NT/9x u lokalnoj mreži Windows strojeva! Čarobna riječ je Samba: ne razuzdani brazilski ples, nego implementacija SMB protokola za Linux. Otiđite na http://samba.anu.edu.au/samba.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj