Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

7. Diskete, tvrdi diskovi i slično

S uređajima pod Linuxom možete raditi na dva načina: DOS način i Unix način. Izaberite sami.

7.1 Rad s uređajima na DOS način

S većinom distribucija dolazi Mtools kolekcija, skup naredbi koje su posve jednake DOS pandanima, osim što počinju s ``m'': mformat, mdir, mdel, mmd, itd. Mogu čak sačuvati duga imena, ali ne i dozvole datoteka. Ako mtools konfigurirate uređivanjem datoteke /etc/mtools.conf (primjer je u distribuciji), možete pristupiti i DOS/Windows particiji, CD-ROM-u ili Zip driveu. Ipak, za formatiranje nove diskete mformat nije dovoljan. Prije toga ćete morati kao root zadati ovu naredbu:

# fdformat /dev/fd0H1440

Ne možete pristupati datotekama na disketi naredbom kao što je less a:datoteka.txt! To je mana DOS načina pristupanja diskovima.

7.2 Rad s uređajima na Unix način

Unix s uređajima radi drukčije. Nema odvojenih diskova kao što je A: ili C:; disk, bio on disketa ili nešto drugo, postaje dio lokalnog datotečnog sustava operacijom montiranja. Kada ste gotovi s njime, prije nego što ga izvadite, morate ga demontirati.

Fizičko formatiranje diska je jedna stvar, a stvaranje datotečnog sustava na njemu sasvim druga. DOS naredba FORMAT A: obavlja obje, ali pod Linuxom postoje odvojene naredbe. Za formatiranje diskete pogledajte prethodni dio; za stvaranje datotečnog sustava:

# mkfs -t ext2 -c /dev/fd0H1440

Umjesto ext2 možete koristiti dos, vfat (preporučen) ili druge formate. Kada je disk pripremljen, montirajte ga naredbom

# mount -t ext2 /dev/fd0 /mnt
točno navodeći datotečni sustav ako niste koristili ext2. Sada možete raditi s datotekama na disketi koristeći /mnt umjesto A: ili B:. Primjeri:
DOS              Linux
---------------------------- -------------------------
C:\GUIDO>DIR A:        $ ls /mnt
C:\GUIDO>COPY A:*.*      $ cp /mnt/* .
C:\GUIDO>COPY *.ZIP A:    $ cp *.zip /mnt
C:\GUIDO>EDIT A:DATOTEKA.TXT $ jstar /mnt/datoteka.txt
C:\GUIDO>A:          $ cd /mnt
A:> _             /mnt/$ _

Kad ste gotovi, prije nego izvadite disketu, morate ju demontirati naredbom

# umount /mnt

Očito, fdformat i mkfs morate koristiti samo na neformatiranim disketama, a ne na prethodno korištenim. Ako koristite B: pogon, obraćajte mu se s fd1H1440 i fd1 umjesto fd0H1440 i fd0 u gornjim primjerima.

Naravno, što vrijedi za diskete, vrijedi i za druge uređaje; na primjer, možete montirati drugi tvrdi disk ili CD-ROM. CD-ROM montirate ovako:

# mount -t iso9660 /dev/cdrom /mnt

Ovo je ``službeni'' način za montiranje diskova, ali to se može i jednostavnije. Pošto je malo iritantno što morate biti root kako bi montirali disketu ili CD-ROM, njihovo montiranje se ovako može dopustiti svakomu:

Ako sada želite montirati DOS disketu ili CD-ROM:

$ mount /mnt/floppy
$ mount /mnt/cdrom

Direktorijima /mnt/floppy i /mnt/cdrom sada može pristupiti svaki korisnik. Ako vas zanima, ovakvo dopuštanje montiranja diskova svakom ogromna je sigurnosna rupa.

Još dvije korisne naredbe su df, koji daje informacije o montiranim datotečnim sustavima, te du imedirektorija, koji ispisuje prostor na disku koji direktorij zauzima.

7.3 Backup

Pomoći će vam nekoliko paketa, no najmanje što možete učiniti za backup na više diskova je (kao root):

# tar -M -cvf /dev/fd0H1440 direktorij_za_backup/

Mora biti ubačena formatirana disketa, a još nekoliko njih spremno. Kako biste vratili svoje stvari, ubacite prvu i napišite:

# tar -M -xpvf /dev/fd0H1440


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj