Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

2. Opće sređivanje sustava

2.1 Tipkovnica

Najprije, kako konfigurirati tipkovnicu. Ako ste ovaj korak preskočili kod instalacije ili ste promijenili tipkovnicu, morate:

Za učitavanje keytablea pokrenite /etc/rc.d/init.d/keytable start (AT2YD). O drugim posebnim tipkama se govori u narednim poglavljima.

Ako želite da se NumLock automatski uključuje, dodajte ove redove u /etc/rc.d/rc.sysinit (AT2YD):

for tty in /dev/tty[1-9]*; do
 setleds -D +num < $tty
done

2.2 Kernel

Po mom mišljenju, sljedeća stvar koju trebate napraviti je izgraditi kernel koji najbolje odgovara vašem sustavu. To je vrlo jednostavno, no, ako imate problema, pogledajte README u direktoriju /usr/src/linux ili Kernel HOWTO. Trikovi:

2.3 Rušenje sendmaila

Na nekim sustavima sendmail tokom dizanja zaustavi stroj na nekoliko minuta. Postoje dva slučaja: 1. stroj nije izravno povezan na Internet, 2. stroj je spojen i ima stalnu IP adresu.

Brzo rješenje za prvi slučaj: neka /etc/hosts sadrži ovakav red:

 
127.0.0.1  localhost

Drugi slučaj: zastoj uzrokuje /etc/hosts koji sadrži red sličan ovom:

127.0.0.1  localhost  ime_vašeg_računala
kojeg ćete podijeliti ovako:
127.0.0.1  localhost  
w.x.y.z   ime_vašeg_računala

Pogledajte i dio Ime računala.

2.4 Brzina tvrdog diska

Brzina vašeg (E)IDE tvrdog diska značajno se može poboljšati pažljivim korištenjem hdparm(8). Ako ga u vašoj distribuciji nema, naći ćete ga na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/system/hardware/; tražite datoteku hdparm-X.X.tar.gz.

Pošto mnogi detalji ovise o vašem tvrdom disku i HD kontroleru, ne mogu vam dati općenit recept. Budući da riskirate prženje vlastitog datotečnog sustava, pažljivo pročitajte man stranicu prije korištenja nekih opcija. U najjednostavnijem obliku, dodajte ovaj red datoteci /etc/rc.d/rc.sysinit:

 
/sbin/hdparm -c1 /dev/hda # koristimo prvi IDE pogon
koji dodaje 32-bitnu I/O podršku EIDE-u. A što se tiče opcije `-m', evo što mi je poslao Mark Lord, autor hdparma:
(...) ako vaš sustav koristi komponente iz prošlih nekoliko godina [prije 1997.], sve će biti u redu. Ako su starije od toga, možda bude problema (manje vjerojatno). Čipovi s puno grešaka su CMD0646 i RZ1000, često korišteni na 486 i (ranim) 586 pločama prije 2-3 godine.

2.5 Zip Drive na paralelnom portu

Za verziju Zip Drivea na paralelnom portu možete koristiti standardni drajver koji dolazi s novijim (2.x.x) kernelima. Za vrijeme konfiguracije kernela, provjerite da li je SCSI podrška i SCSI disk podrška uključena. Zapamtite, između pisača i Zip Drivea na istom portu može biti konflikata, pa ćete željeti koristiti kernel module.

Zip diskete se prodaju preformatirane na particiju /dev/sda4. Da Zip proradi, samo trebate zadati

 
# chmod 666 /dev/sda4 # svatko može pristupiti Zip Driveu
# insmod ppa
i Zip možete montirati kao i obično (bolje zadnji red dodajte datoteci /etc/rc.d/rc.sysinit). Zipu možete pristupiti i preko mtoolsa ako ovaj red dodate u /etc/mtools.conf:
 
drive z: file="/dev/sda4" exclusive

Postoji i bolji ppa drajver od standardnog: pogledajte http://www.torque.net/~campbell.

2.6 Drajveri za uređaje

Uređaji u /dev (ili, još bolje, simboličke veze do stvarnih uređaja) vam mogu nedostajati. Provjerite kojim uređajima odgovara vaš miš, modem i CD-ROM pogon, a onda učinite ovo:

 
~# cd /dev
/dev# ln -s ttyS0 mouse
/dev# ln -s ttyS1 modem
/dev# ln -s hdb cdrom

Savjet: na nekim prijenosnicima uređaj miša je /dev/psaux: pazite na to kod konfiguriranja X11.

Ako želite, pokrenite chmod 666 na uređajima kao što je /dev/cdrom, /dev/modem, itd. kako bi postali potpuno dostupno svakom korisniku. Ali bit će sigurnosnih problema! Alternativno, stvorite grupu ``cdrom'', odredite root.cdrom za vlasnika /dev/cdrom i zatim korisnike dodavajte toj grupi. Sličan postupak vrijedi i za ostale uređaje.

2.7 Poruke pri logiranju

Ako želite promijeniti poruke pri logiranju, provjerite da li /etc/rc.d/rc.local prepisuje /etc/issue i /etc/motd. (Red Hatov to čini.) Ako to čini, pokrenite editor i na posao.

2.8 Ime računala

Zadati naredbu hostname novo_ime_računala možda neće biti dovoljno. Kako biste izbjegli famozni sendmail zastoj, slijedite ove korake (vrijede samo za samostalan stroj):

2.9 Miš

Usluge gpma su korisne za cut & paste operacije u tekstualnom modu i korištenje miša u nekim aplikacijama. Na Red Hatu, provjerite imate li datoteku /etc/sysconfig/mouse i piše li u njoj:

 
MOUSETYPE="Microsoft"
XEMU3=yes

Također morate imati datoteku /etc/rc.d/init.d/gpm, u koju ćete dodavati dodatne parametre. Moja izgleda ovako:

...
    daemon gpm -t $MOUSETYPE -d 2 -a 5 -B 132 # miš s dvije tipke
...

Naravno, pobrinite se da ova konfiguracija odgovara vašoj vrsti miša. Na većini prijenosnika $MOUSETYPE je ``PS/2''.

Na Calderi samo dodajte ovaj red u /etc/rc.d/rc.boot:

 
/usr/bin/gpm

Na S.u.S.E.-u, opcije za gpm idu u /etc/rc.config; na Debianu ćete editirati /etc/gpm.conf.

Ako želite imati izbornike u konzoli na pritisak Ctrl i tipke miša, konfigurirajte gpm-root. Prilagodite dani izbornik u /etc/gpm-root.conf i pokrenite gpm-root iz /etc/rc.d/rc.local (AT2YD).

2.10 Točke montiranja

Zgodno je imate točke montiranja za diskete, druge uređaje i NFS-om izvezene direktorije. Na primjer, možete napraviti sljedeće:

 
~# cd /mnt
/mnt# mkdir floppy; mkdir cdrom; mkdir win; mkdir zip ; mkdir poslužitelj

Ovime ćete napraviti točke montiranja za DOS/Win diskete, ext2 diskete, CD-ROM, Windows particiju, Zip na paralelnom portu i NFS direktorij.

Sada editirajte datoteku /etc/fstab i dodajte joj ovo:

 
/dev/fd0       /mnt/floppy    vfat      user,noauto 0 1
/dev/cdrom      /mnt/cdrom    iso9660     ro,user,noauto 0 1
/dev/sda4      /mnt/zip     vfat      user,noauto,exec 0 1
/dev/hda1      /mnt/win     vfat      user,noauto 0 1
poslužitelj:/export /mnt/poslužitelj nfs       defaults

Očito, u prvom polju morate napisati odgovarajući uređaj. Noviji kerneli imaju ugrađen pristup FAT32 particijama; za starije postoji zakrpa kernela na http://bmrc.berkeley.edu/people/chaffee/fat32.html. man mount za više informacija.

Toplo vam preporučam da instalirate mtools za pristupanje DOS/Windows disketama!

2.11 lilo(8) i LOADLIN.EXE

Mnogi korisnici koriste i Linux i DOS/Windows na istom računalu, pa pri dizanju žele odabrati OS; to bi trebalo srediti kod instalacije, ali ako niste, učinite sljedeće. Pretpostavimo da je /dev/hda1 DOS/Windows, a /dev/hda2 Linux particija.

 
# fdisk
Using /dev/hda as default device!

Command (m for help): a
Partition number (1-4): 2

Command (m for help): w
#

Tako ste aktivirali Linux particiju. Sada napišite jednostavan /etc/lilo.conf:

 
boot = /dev/hda2
compact
delay = 50
# message = /boot/poruka.txt # napišite vlastitu ako želite
root = current
image = /boot/vmlinuz # Linux se diže podrazumijevano jer je prvi naveden
 label = Linux
 read-only
other = /dev/hda1
 table = /dev/hda
 label = DOS

Sad pokrenite /sbin/lilo i to je to. lilo je najbitniji dio vaše instalacije, pa je vrlo poželjno da pročitate njegovu dokumentaciju.

Za učitavanje Linuxa iz DOS/Windowsa bez resetiranja, stavite LOADLIN.EXE u direktorij (na DOS particiji!) koji je u DOS-ovom PATH-u; zatim kopirajte svoj kernel u, recimo, C:\TEMP\VMLINUZ. Ova će jednostavna .BAT datoteka učitati Linux:

 
rem  linux.bat
smartdrv /C
loadlin c:\temp\vmlinuz root=/dev/hda2 ro

Ako koristite Windows 9x, namjestite ``Properties'' ovog .BAT-a tako da se pokreće u MS-DOS modu.

2.11.1 Savjet o sigurnosti

Backup MBR-a prije instalacije Linuxa je siguran potez. Koristite RESTORRB (iz paketa FIPS) prije instalacije, ili dignite Linux s rescue diskete i zadajte ovu naredbu:

 
# dd if=/dev/hda of=MBR bs=512 count=1

Zatim barem dvaput kopirajte datoteku MBR na diskete. Ako do katastrofe dođe, možete vratiti svoj stari MBR naredbom:

 
# dd if=/mnt/MBR of=/dev/hda bs=446 count=1
ako je disketa s datotekom MBR montirana na /mnt. Možete i koristiti DOS sistemsku disketu i pokrenuti FDISK /mbr.

2.12 Mail sposobnosti

Željet ćete moći čitati e-mail poruke koje su pisane HTML-om ili sadrže egzotične formate datoteka. Provjerite imate li dvije datoteke: /etc/mime.types i /etc/mailcap. Prva navodi vrste datoteka i njihove nastavke, kao na primjer:

application/postscript     ps eps
image/jpeg           jpe jpeg jpg
text/html            html

Druga govori mail klijentu kako prikazati tu vrstu datoteke.

Možda ćete primati poruke od ljudi koji koriste Microsoft Outlook, čije poruke su višedjelom MIME formatu. Ova dva reda, dodana u /etc/mailcap, bi vam trebala omogućiti čitanje takvih poruka:

text/plain; less %s; needsterminal
text/html; lynx -force_html %s; needsterminal

2.13 Konfiguriranje pisača

Sve distribucije za koje znam imaju konfiguracijski alat za podešavanje pisača (printtool, yast, odnosno magicfilter); ako ga nemate, evo osnova ručnog konfiguriranja.

Pretpostavimo da imate ne-PostScript (i ne ``Windows-only''!) pisač kojeg želite koristiti za ispis čistog teksta (na primjer, C programa) i PostScript datoteka kroz Ghostscript, koji je već instaliran.

Namještanje pisača se sastoji od nekoliko koraka:

Za složenije ili egzotičnije konfiguracije Printing HOWTO čeka na vas.

Ako ste koristili printtool, budite svjesni da će GSDEVICE koji je printtool izabrao raditi, ali neće nužno biti najpogodniji za vaš pisač. Možete se malo igrati s datotekom postscript.cfg; na primjer, ja sam promijenio GSDEVICE iz cdj500 u djet500 i sada je ispis puno brži.

2.14 SVGATextMode

Ovaj alat, dostupan na ftp://tsx-11.mit.edu/pub/linux/sources/sbin, se može koristiti za mijenjanje rezolucije zaslona, fonta i oblika kursora na konzoli. Korisnici čiji jezik sadrži naglašene znakove će ih moći koristiti u aplikacijama za konzolu, a korisnici prijenosnika mogu promijeniti oblik kursora tako da bude vidljiviji.

Editirajte /etc/TextConfig ili /etc/TextMode, počevši na podrazumijevanoj VGA definiciji. Hrvati bi trebali biti sretni s ovakvom ``LoadFont'' sekcijom:

Option "LoadFont"
FontProg "/usr/bin/setfont"
FontPath "/usr/lib/kbd/consolefonts"
FontSelect "lat2u-16.psf"  8x16 9x16 8x15 9x15
FontSelect "lat2u-14.psf"  8x14 9x14 8x13 9x13
FontSelect "lat2u-12.psf"  8x12 9x12 8x11 9x11
FontSelect "lat2u-08.psf"  8x8 9x8 8x7 9x7

Nakon što završite, isprobajte svoju konfiguraciju naredbom sličnom ovoj:

~# SVGATextMode "80x34x9"

Ako sve radi kako treba, izbrišite upozorenja iz /etc/TextMode i stavite ovaj red u /etc/rc.d/rc.sysinit (AT2YD):

# SVGATextMode
/usr/sbin/SVGATextMode "80x34x9"

Primjetite da blok-kursor radi samo na nekim modovima; na jednom od mojih strojeva, "80x32x9".


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj