Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

8. Sporedne informacije i odgovori na pitanja.

8.1 Kako pod Linuxom programirati XYZ?

Pročitajte priručnike ili dobru knjigu o Unixu. man stranice (napišite man man) obično su dobra referenca o točnom korištenju određene naredbe ili funkcije.

Ima dosta GNU Info dokumentacije koja je često korisnija kao pregled. Pokrenite Emacs i pritisnite C-h, ili napišite info info ako nemate ili ne volite Emacs. Primjerite da Emacs libc node možda ne opisuje točno najnoviji Linux libc ili GNU libc2. No GNU projekt i LDP neprestano traže dragovoljce koji bi obnovili dokumentaciju librarya.

Uglavnom, postojeća Texinfo dokumentaciju i man stranice iz dijela 2 i 3 bi trebale pružiti dovoljno informacija za početak.

Kao i kod svih slobodnih programa, najbolja je pouka sam izvorni kod.

Najsvježije izdanje Linux man stranica i zbirka korisne GNU Info dokumentacije, te različite druge informacije o programiranju pod Linuxom mogu se naći na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/man-pages/.

8.2 Što znači sve ovo s ELF-om?

Pročitajte ELF HOWTO Daniela Barlowa -- to nije datoteka move-to-elf, koja je korak-po-korak vodič u ručnom nadograđivanju na ELF.

Linux ima dva različita formata za izvršne datoteke, objektne datoteke i librarye objektnog koda, poznat kao ELF (stari format se zvao a.out). To donosi mnoge prednosti, uključujući bolju podršku za djeljene librarye i dinamičko vezanje.

a.out i ELF izvršne datoteke mogu zajedno raditi na sustavu. Međutim, koriste različite djeljene libc-ove, pa za to trebaju biti instalirana oba.

Ako želite saznati da li vaš sustav podržava ELF izvršne datoteke, u /lib potražite datoteku libc.so.5. Ako je ona tamo, vjerojatno imate ELF librarye. Ako želite saznati da li je vaša instalacija stvarno ELF možete odabrati reprezentativan program, kao što je ls, i na njemu pokrenuti file:

-chiark:~> file /bin/ls
/bin/ls: Linux/i386 impure executable (OMAGIC) - stripped

valour:~> file /bin/ls
/bin/ls: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1, stripped

Postoji zakrpa koja će natjerati 1.2.x na kompajliranje pod ELF kompajlerom i izbacivanje ELF core datoteka, na ftp://tsx-11.mit.edu/pub/packages/GCC/. Za pokretanje ELF izvršnih datoteka zakrpa nije potrebna. 1.3.x i noviji uopće ne trebaju zakrpu.

8.3 Što je .gz datoteka? A .tgz? A...?

.gz (i .z) datoteke sažete su korištenjem GNU gzipa. Da biste ih otpakirali potreban vam je gunzip (koji je simbolička veza na naredbu gzip koja dolazi s većinom instalacija Linuxa).

.taz i .tz su tar datoteke (načinjene Unix tarom) sažete standardnim Unix compressom.

.tgz (ili .tpz) je tar datoteka sažeta gzipom.

.lsm je Linux Software Map zapis u obliku kratke tekstualne datoteke. Detalji o LSM-u i sam LSM nalaze se u poddirektoriju docs na sunsite.unc.edu.

.deb je Debian binarni paket -- format pakiranja koji koristi distribucija Debian GNU/Linux. S njime se radi pomoću dpkg i dpkg-deb (dostupnim na Debian sustavima i s ftp.debian.org).

.rpm je Red Hat RPM paket koji koristi distribucija Red Hat. Ona se može naći na ftp.redhat.com.

.bz2 je datoteka sažeta novijim programom bzip.

Vrstu datoteke često ćete saznati naredbom file.

Ako se gzip žali kod otpakiravanja gzip-ane datoteke požali, vjerojatno ste je greškom prenijeli u ASCII modu. Većinu stvari morate skidati u binarnom modu -- nemojte zaboraviti u FTP-u napisati binary prije korištenja get za dobivanje datoteke.

8.4 Što znači VFS?

Virtual File System (virtualni datotečni sustav). To je razina apstrakcije između korisnika i pravih datotečnih sustava kao što je ext2, Minix ili MS-DOS. Među ostalim, posao joj je isprazniti buffer za čitanje kada otkrije promjenu diskete na disketnom pogonu.

VFS: Disk change detected on device 2/0

8.5 Što je BogoMips?

``BogoMips'' je složenica od ``Bogus MIPS'' (lažni MIPS). MIPS znači (ovisno koga slušate) Millions of Instructions per Second (milijuna instrukcija u sekundi) odnosno Meaningless Indication of Processor Speed (beznačajan pokazatelj brzine procesora).

Broj ispisan pri dizanju rezultat je kernelove kalibracije vremena, koju zatim neki uređaji koriste za vrlo kratke stanke.

Po vrlo gruboj procjeni, BogoMips za vaš stroj bit će otprilike:
386SXtakt * 0.14 386DXtakt * 0.18 486Cyrix/IBMtakt * 0.33 486SX/DX/DX2takt * 0.50 586takt * 0.39

Ako je broj puno niži od ovoga, onda imate loše postavljenu Turbo tipku ili brzinu CPU-a, ili neku vrstu problema s keširanjem (pogledajte pitanje Kada dodam više memorije, sustav se užasno uspori.).

Za vrijednosti na drugim, rjeđim čipovima pogledajte BogoMips mini-HOWTO, na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/howto/mini/BogoMips.

8.6 Što je Linux Journal i gdje ga nabaviti?

Linux Journal je mjesečnik (na papiru) koji se širom svijeta može kupiti na kioscima i pretplatom. Za detalje pošaljite poruku na linux@ssc.com. Njihov URL je http://www.ssc.com/.

(U Zagrebu ga možete kupiti u Algoritmu, Gajeva 1, za 63 kune -- prim. prev.)

8.7 Koje besplatne publikacije na Internetu govore o Linuxu?

Postoji više nedavnih prinova popisu publikacija posvećenih Linuxu.

[Jim Dennis, Robert Kiesling]

8.8 Koliko ljudi koristi Linux?

Linux je dostupan besplatno i nitko ne mora registrirati svoj primjerak kod nekakvog središnjeg autoriteta, pa je na to pitanje teško odgovoriti. Nekoliko tvrtki preživljava isključivo od prodavanja i podržavanja Linuxa. Linux Usenet grupe među najčitanijim na Netu, tako da se vjerojatno radi o stotinama tisuća. Točne brojke ne postoje.

Međutim, jedna hrabra duša, Harald T. Alvestrand, Harald.T.Alvestrand@uninett.no, odlučio je pokušati i traži da, ako koristite Linux, pošaljete poruku na linux-counter@uninett.no; s jednom od slijedećih tema: I use Linux at home (koristim Linux kod kuće), I use Linux at work (koristim Linux na poslu) ili I use Linux at home and at work (koristim Linux kod kuće i na poslu). Također prihvaća registracije iz ``druge ruke'' -- za detalje pitajte njega.

Također se možete registrirati preko WWW formulara na http://domen.uninett.no/~hta/linux/counter.html.

Svoje rezultate svakog mjeseca šalje u ftp://aun.uninett.no/pub/misc/linux-counter te na navedenu WWW stranicu.

8.9 Kako bih trebao izgovarati Linux?

Naravno, to je pitanje religijskih rasprava! (Čitaj kako piše -- prim. prev.)

Ako želite samog Linusa kako ga izgovara, skinite english.au ili swedish.au s ftp://ftp.funet.fi/pub/Linux/PEOPLE/Linus/SillySounds/. Ako imate zvučnu karticu ili podršku za PC-zvučnik možete ih čuti pomoću

cat english.au >/dev/audio
Razlika nije u izgovoru ``Linux'', nego u jeziku kojim vas Linus pozdravlja.

Za one koji nemaju opreme ili volje: Linus izgovara Linux otprilike kao Linus, gdje je i kao u feet, ali mnogo kraće, a u poput skraćene verzije francuskog zvuka eu u peur (izgovor kao u put vjerojatno može proći).


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj