Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

7. Kako napraviti ovo ili saznati ono...?

7.1 Kako gledati unatrag u tekstualnom modu?

Uz predodređenu američku mapu možete koristiti tipku <SHIFT> uz <PageUp> i <PageDown> (i to one sive, a ne one na numeričkoj tipkovnici). Ako imate nešto drugo, pogledajte u /usr/lib/keytables; možete premapirati tipke ScrollUp i ScrollDown na što god želite -- na primjer, na tipke koje postoje na AT tipkovnici s 84 tipke.

Program screen, http://vector.co.jp/vpack/browse/person/an010455.html, omogućava pretraživanje već prikazanog teksta i ``slikanje'' tekstualnih zaslona.

Količinu teksta ne možete povećati jer se on pohranjuje u video memoriji. Međutim, možda ćete dobiti više u svakoj virtualnoj konzoli ako smanjite njihov ukupni broj. Pogledajte linux/tty.h.

7.2 Kako se prebacuje između virtualnih konzola? Kako ih uključiti?

U tekstualnom modu pritisnite lijevi <ALT>-<F1> do <ALT>-<F12> za prebacivanje na tty1 do tty12; desni <ALT>-<F1> daje tty13 itd. Za prebacivanje iz X Windowa trebate pritisnuti <CTRL>-<ALT>-<F1>, itd.; <ALT>-<F5> ili što već vratit će vas natrag.

Ako želite koristiti VC za obični login, uvrstite ju u /etc/inittab koji kontrolira koji terminali i virtualne konzole imaju login promptove. Napomena: X-u treba barem jedan slobodan VC kako bi se pokrenuo.

7.3 Kako postaviti vremensku zonu?

Uđite u direktorij /usr/lib/zoneinfo; ako ga nemate, nabavite paket timezone. Izvorni kod nalazi se na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/system/admin/time/timesrc-1.2.tar.gz.

Zatim napravite simboličku vezu localtime koja pokazuje na jednu od datoteka u tom direktoriju (ili poddirektoriju), te još jednu, posixrules, koja pokazuje na localtime. Na primjer:

ln -sf Europe/Zagreb localtime
ln -sf localtime posixrules
Ta će promjena vrijediti odmah -- isprobajte date(1).

Man stranica za tzset opisuje postavljanje vremenske zone. Neki programi prepoznaju varijablu okružja TZ, no to je po POSIX-u pogrešno.

Također provjerite da je sat vašeg Linux kernela postavljen na točno GMT vrijeme -- napišite date -u i provjerite da li se prikazuje točno UTC vrijeme. (Pogledajte Sat mi je vrlo netočan.).

7.4 Koju verziju Linuxa i ime računala koristim?

Napišite

uname -a

7.5 Kako isključiti ili uključiti izbacivanja corea?

Pomoću naredbe ulimit u bashu, limit u tcshu ili rlimit u kshu. Za detalje pogledajte odgovarajuće man stranice.

To utječe samo na programe pokrenute iz te ljuske (izravno ili neizravno), a ne na cijeli sustav.

Ako želite uključiti ili isključiti izbacivanje core za sve procese, možete promijeniti predodređeno stanje u linux/sched.h -- pogledajte definiciju za INIT_TASK te linux/resource.h.

7.6 Kako nadograditi/ponovo kompajlirati kernel?

Pročitajte Kernel HOWTO ili README koji dolazi s distribucijom kernela na ftp://ftp.cs.helsinki.fi/pub/Software/Linux/Kernel/ i njegovim mirrorima (pitanje Gdje da FTP-om nabavim Linux materijale?). Možda neku verziju izvornog koda kernela već imate instaliranu na svom sustavu, ali ako ste ju dobili kao dio standardne distribucije vjerojatno je ponešto zastarjela (to nije problem ako samo želite sami konfigurirati svoj kernel, ali vjerojatno jest ako vam treba nadogradnja).

Na novijim kernelima možete (i trebali biste) koristiti ove mete za kompajliranje. Sjetite se da više meta možete odrediti jednom naredbom.

make clean dep install modules modules_install

Također obnovite međuzavisnosti modula.

depmod -a

Nemojte zaboraviti nakon kopiranja kernela na root particiju pokrenuti LILO kako bi se dotični i dignuo -- Makefile novijih kernela zato ima posebnu metu ``zlilo''; probajte

make zlilo

Kerneli s neparnim manjim brojem verzije (tj. 1.1.x, 1.3.x) su izdanja za testiranje; stabilni kerneli imaju parne manje verzije (1.0.x, 1.2.x). Ako želite testirati kernele vjerojatno se trebate pretplatiti na mailing listu linux-kernel (pitanje Koje su mailing liste?).

7.7 Mogu li imati više od 3 serijska porta dijeljenjem interrupta?

Da, ali dva obična porta koji dijele interrupt nećete moći koristiti istovremeno (bez nekih čarolija). To je ograničenje arhitekture ISA sabirnice.

Za informacije o mogućim rješenjima i zaobilaženjima ovog problema pogledajte Serial HOWTO.

7.8 Kako napraviti disketu s koje se može dići sustav?

Na njoj napravite datotečni sustav s direktorijima bin, etc, lib i dev -- sve što vam treba. Na njega instalirajte kernel i namjestite LILO da ga diže s diskete (pogledajte dokumentaciju LILO-a u lilo.u.*.ps).

Ako sami podesite kernel (ili LILO-u kažete da kaže kernelu) da ima RAM disk iste veličine kao što je disketa, RAM disk će se pri dizanju učitati kao root umjesto diskete.

Pogledajte Dizanje KAKO.

7.9 Kako prebaciti raspored tipkovnice na engleski, francuski, itd.?

Za novije kernele nabavite /pub/Linux/system/Keyboards/kbd-0.90.tar.gz sa sunsite.unc.edu. Provjerite da li ste uzeli odgovarajuću verziju; morate koristiti paket koji ide uz verziju vašeg kernela. 0.90 bi trebala raditi s kernelima od verzije 1.0

Za starije kernele morate urediti Makefile na vrhu, u /usr/src/linux.

Više će vam pomoći The Linux Keyboard and console HOWTO Andriesa Brouwera, na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/HOWTO/.

7.10 Kako natjerati NUM LOCK da se sam pali?

Koristite program setleds, na primjer (u /etc/rc.local ili jednoj od datoteka iz /etc/rc.d/*):

for b in 1 2 3 4 5 6 7 8
do
     setleds +num < /dev/tty$b > /dev/null
done

setleds je dio paketa kbd (pogledajte Kako prebaciti raspored tipkovnice na engleski, francuski, itd.?).

A možete i promijeniti kernel. KBD_DEFLEDS mora biti definiran kao (1 << VC_NUMLOCK) u linux/drivers/char/keyboard.c.

7.11 Kako postaviti početne boje terminala?

Ova bi skripta trebala funkcionirati na VGA konzolama:

for n in 1 2 4 5 6 7 8; do 
        setterm -fore yellow -bold on -back blue -store > /dev/tty$n
done
Zamijenite sa svojim omiljenim bojama i koristite /dev/ttyS$n za serijske terminale.

Za obnavljanje nakon što se korisnik odlogira (ako je nešto mijenjano):

U /etc/inittab zamijenite ``getty'' (ili ``mingetty'' ili ``uugetty'' ili što već imate) s ``/sbin/mygetty''.

#!/bin/sh
setterm -fore yellow -bold on -back blue -store > $1
exec /sbin/mingetty $@

[Jim Dennis]

7.12 Kako dobiti više od 128 MB swapa?

Koristite nekoliko swap particija ili datoteka -- Linux podržava do 16 swap područja, a svako može biti najviše 128 MB.

Kod vrlo starih kernela najveća veličina swap particije bila je 16 MB.

Linux na strojevima sa stranicom od 8 kB, kao što je Alpha i Sparc64, podržava swap particije veličine do 512 MB. Ograničenje od 128 MB dolazi od PAGE_SIZE*BITSPERBYTE na strojevima sa stranicom od 4 kB, ali je 512 MB na strojevima sa stranicom od 8 kB. Ograničenje je tu jer mapa za alociranje koristi samo jednu stranicu.

Datoteka linux/mm/swapfile.c sadrži sve sočne detalje.

[Peter Moulder, Gordon Weast]


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj