Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

1. Uvod

X Window System veliko je i moćno (neki kažu preveliko i previše složeno) grafičko sučelje za Unix sustave. Izvorni X Window System razvijen je na MIT-u; komercijalni proizvođači postavili su ga za standard na Unix platformama. Skoro svaka Unix radna stanica na svijetu koristi neku varijantu X Window Systema.

Besplatni port MIT X Windows Systema, verzije 11 i izdanja 6 (X11R6) za 80386/80486/Pentium Unix sustave razvio je tim programera ispočetka vođenih od Davida Wexelblata, dwex@XFree86.org. Taj port, poznat kao XFree86, radi pod System V/386, 386BSD-om i drugim x86 Unix implementacijama, kao i na Linuxu. Uključuje sve potrebne izvršne i ostale datoteke, librarye i alate.

Potpune informacije o XFree86-u možete naći na njihovim stranicama, http://www.XFree86.org.

U ovom dokumentu korak po korak je objašnjeno kako instalirati i konfigurirati XFree86 za Linux, ali neke ćete detalje morati saznati sami čitanjem dokumentacije samog XFree86. (O toj dokumentaciji bit će riječi poslije.) Međutim, korištenje i prilagođavanje X Window Systema svojim potrebama daleko je izvan opsega ovog dokumenta -- za to pročitajte jednu od mnogih dobrih knjiga o korištenju X Window Systema.

1.1 Drugi izvori informacija

Ako nikad prije niste čuli za Linux, tu je nekoliko izvora osnovnih informacija o sustavu. Najlakše ćete ih naći preko stranica Linux Documentation Projecta na http://metalab.unc.edu/LDP/. Tamo možete naći i najnoviju, svježu verziju ovog dokumenta, na http://metalab.unc.edu/LDP/HOWTO/XFree86-HOWTO.html.

1.2 Nove verzije ovog dokumenta

Nove verzije Linux XFree86 HOWTO-a redovito se šalju u comp.os.linux.help, comp.os.linux.announce i news.answers. Također će se pojavljivati na raznim Linux WWW i FTP poslužiteljima, kao i na stranicama LDP-a.

Najnoviju verziju ovog dokumenta uvijek možete vidjeti WWW-om na http://metalab.unc.edu/LDP/HOWTO/XFree86-HOWTO.html.

1.3 Primjedbe i ispravci

Ako imate prijedloga ili pitanja o ovom dokumentu, slobodno pošaljite poruku Ericu S. Raymondu na esr@thyrsus.com. Drago mi je čuti bilo kakve prijedloge ili kritike. Ako u ovom dokumentu nađete neku grešku, obavijestite me da ju mogu ispraviti u slijedećoj verziji. Hvala.

Ne šaljite mi pitanja o tome kako natjerati vašu grafičku karticu ili monitor da proradi s X-om. Ovaj bi KAKO trebao biti brz, bezbolan vodič u normalnoj instalaciji novim interaktivnim konfiguratorom. Ako naletite na probleme, pogledajte XFree86 Video Timings HOWTO, http://metalab.unc.edu/LDP/HOWTO/XFree86-Video-Timings-HOWTO.html. (To je zapravo sveža HTML verzija XFree86-ove datoteke Videomodes.doc.) Tamo je sve što znam o rješavanju problema s konfiguriranjem. Ako vam to ne pomaže, ne mogu ni ja.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj