Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

12. Ostalih 1%

Zapravo puno više od 1%...

12.1 Korištenje tara i gzipa

Pod Unixom postoje široko korištene aplikacije za arhiviranje i sažimanje datoteka. tar se koristi za stvaranje arhiva -- kao PKZIP ili Winzip, ali bez kompresije. Za novu arhivu:

$ tar -cvf <ime_arhive.tar> <datoteka> [datoteka...]

Za dearhiviranje datoteka:

$ tar -xpvf <ime_arhive.tar> [datoteka...]

Za ispis sadržaja arhive:

$ tar -tf <ime_arhive.tar> | less

Datoteke možete sažeti pomoću compressa, koji je zastario i ne bi ga više trebalo koristiti, ili gzipa:

$ compress <datoteka>
$ gzip <datoteka>
što će proizvesti sažetu datoteku s ekstenzijom .Z (compress) ili .gz (gzip). Ovi programi mogu sažeti samo jednu datoteku odjednom. Za dekompresiju:
$ compress -d <datoteka.Z>
$ gzip -d <datoteka.gz>

RMP.

Tu su i unarj, zip i unzip (PK*ZIP kompatibilni) alati. Datoteke s ekstenzijom .tar.gz ili .tgz (arhivirane tarom, a onda sažete gzipom) česte su u Unix svijetu kao .ZIP datoteke pod DOS-om. Ovako ćete ispisati sadržaj .tar.gz arhive:

$ tar -ztf <datoteka.tar.gz> | less

12.2 Instaliranje aplikacija

Prvo, instaliranje paketa rootov je posao. Većina Linux aplikacija se distribuira u .tar.gz arhivama, koje obično sadrže odgovarajuće nazvan direktorij s datotekama i/ili poddirektorijima. Takve pakete je najbolje instalirati u /usr/local naredbom

# tar -zxf <arhiva.tar.gz>
te zatim pročitati datoteku README ili INSTALL. U većini slučajeva, aplikacija se distribuira kao izvorni kod koji morate kompajlirati; često će biti dovoljno napisati samo make pa make install. Ako arhiva sadrži configure skriptu, najprije pokrenite nju. Očito, potreban vam je gcc odnosno g++ kompajler.

Druge arhive treba otpakirati iz /; tako je s Slackwareovim .tgz arhivama. A druge pak arhive sadrže datoteke, ali ne i poddirektorij -- pazite da ne pomiješate stvari! Prije instalacije uvijek pogledajte sadržaj arhive.

Debian i Red Hat imaju posebne formate arhiva; .deb i .rpm. Drugi postaje sve popularniji; za instalaciju rpm paketa napišite

# rpm -i paket.rpm

12.3 Trikovi bez kojih se ne može

Pogled unatrag:

pritisak na <SHIFT>-<PgUp> (siva tipka) će pokazati zadnjih nekoliko stranica zaslona, ovisno o količini video memorije.

Reset zaslona:

ako more ili cat prikaže binarnu datoteku, zaslon će završiti pun smeća. Da to sredite, naslijepo napišite reset ili ovaj niz znakova: echo CTRL-V ESC c ENTER.

Lijepljenje teksta:

za konzolu pogledajte dolje; u X-u, kliknite i vucite odabravši tako tekst u xterm prozoru, a zatim pritisnite srednju tipku (ili obje zajedno ako vaš miš ima dvije tipke) za lijepljenje. Tu je i xclipboard (ali samo za tekst); ne dajte se zbuniti njegovom sporošću.

Korištenje miša:

ako ste instalirali gpm, program za miša na konzoli, možete kliknuti i vući kako bi odabrali tekst i desnom tipkom odabrani tekst zalijepiti. Radi i među različitim VC-ima.

Poruke kernela:

kao root pogledajte /var/adm/messages ili /var/log/messages da vidite što vam kernel ima reći, kao i poruke pri dizanju sustava. Dobro dođe i naredba dmesg.

12.4 Gdje naći aplikacije

Ako se pitate možete li zamijeniti svoju staru i provjerenu DOS/Win aplikaciju Linux aplikacijom, predlažem vam da pregledate glavne arhive Linux softvera: ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux, ftp://tsx-11.mit.edu/pub/linux i ftp://ftp.funet.fi/pub/Linux. Druga dobra mjesta za počinjanje su ``Linux Applications and Utilities Page'', http://www.xnet.com/~blatura/linapps.shtml, i ``službene'' Linux stranice, http://www.linux.org.

12.5 Nekoliko stvari koje niste mogli

Linux može strašno puno stvari koje su pod DOS/Windowsima zapetljane, složene ili nemoguće. Evo kratkog popisa koji će vam dovesti slinu u usta:

12.6 Prakticiranje UNIX-a pod DOS/Windowsima

Vjerovali ili ne, postoje dobri alati koji pružaju UNIX-oliko okružje pod DOS/Windowsima! Jedan od njih je DJGPP paket, http://www.delorie.com/djgpp, za DOS; Cygnus, http://www.cygnus.com, je složeniji port za Win32. Oba sadrže iste GNU razvojne i ostale alate kao Linux; ipak, nećete dobiti istu stabilnost i performanse.

Ako želite probati okus Linuxa, probajte DJGPP. Skinite i instalirajte sljedeće datoteke (u vrijeme pisanja najnovija verzija je 2.02): djdev202.zip, bnu281b.zip, bsh1147b.zip, fil316b.zip, find41b.zip, grep22b.zip, gwk303b.zip, lss332b.zip, shl112b.zip. Instalacijske upute su uključene, a pomoć možete dobiti u comp.os.msdos.djgpp.

Konkretno, koristiti bash pod DOSWinom je pravo osvježenje. Kako biste ga pravilno konfigurirali, editirajte danu datoteku BOOT.BAT tako da odgovara vašoj instalaciji; zatim ove datoteke smjestite u svoj home direktorij (na Windows particiji) umjesto već danih:

# ovo je _bashrc

LS_OPTIONS="-F -s --color=yes"
alias cp='cp -i'
alias d='ls -l'
alias l=less
alias ls="ls $LS_OPTIONS"
alias mv='mv -i'
alias rm='rm -i'
alias u='cd ..'

# ovo je _bprof
if [ -f ~/_bashrc ]; then
 . ~/_bashrc
fi
PS1='\w\$ '
PS2='> '
CDPATH="$CDPATH:~"
# stvari za less(1)
LESS="-M-Q"           # duži prompt, tiho
LESSEDIT="%E ?lt+%lt. %f"    # sređujemo red na vrhu
VISUAL="jed"          # editor
LESSCHARSET=latin1       # prikazuje naglašene znakove
export PS1 PS2 CDPATH LS_OPTIONS LESS LESSEDIT LESSOPEN VISUAL LESSCHARSET

12.7 Uobičajene ekstenzije i povezani programi

Susrest ćete se s puno ekstenzija. Isključujući egzotičnije (fontovi, itd.), evo tko-je-tko popisa:

12.8 Pretvaranje datoteka

Ako želite razmjenjivati tekstualne datoteke između DOS/Windowsa i Linuxa, budite svjesni problema s krajem reda. Pod DOS-om svaki red završava s CR/LF (to jest, ASCII 13 i ASCII 10), a pod Linuxom s LF. Ako editirate DOS tekstualnu datoteku pod Linuxom, svaki će red vjerojatno završavati čudnim "M" znakom; Linux tekstualna datoteka pod DOS-om će izgledati kao kilometarski red bez odlomaka. Nekoliko će alata, dos2unix i unix2dos, pretvoriti datoteke.

Ako vaše tekstualne datoteke sadrže naglašene znakove, napravite ih u Windowsima (pomoću Notepada), a ne običnom DOS-u; inače će svi naglašeni znakovi biti potpuno zeznuti.

Pretvaranje Word ili Word Perfect datoteka u obični tekst je zapetljano, ali moguće. Trebat će vam jedan od alata s CTAN poslužitelja; jedan od njih je ftp.tex.ac.uk. Uzmite program word2x iz direktorija /pub/tex/tools/, ili pogledajte programe u direktoriju /pub/tex/support/. word2x pretvara Word 6 datoteke; za Word 97 datoteke će vam trebati mswordview, http://www.csn.ul.ie/~caolan/docs/MSWordView.html, koji ih pretvara u HTML.

12.9 Besplatni uredski paketi

Ako pretvaranje datoteka nije dovoljno, možete isprobati jedan od (besplatnih!) paketa sličnih Microsoft Officeu.

Paket StarOffice je besplatan za osobnu uporabu. Velik je, pomalo spor, ali ipak vrlo dobar: nudi mnogo mogućnosti koje Microsoft Office nema. Također može čitati Word i Excel datoteke, iako pretvaranje nije uvijek savršeno. WWW stranice: http://www.stardivision.com.

Još jedan dobar paket je Corel WordPerfect, čije je besplatno izdanje dostupno na WWW-u. Trebam li još što reći? Skinite ga: http://www.corel.com.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj