Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

1. Uvod

Nema jedinstvene distribucije Linuxa. Njih je mnogo, a mogu se dobiti anonimnim FTP-om i poštanskom narudžbom CD-ROM-a.

Svrha ovog dokumenta je pružiti kratke sažetke CD-ROM distribucija Linuxa na engleskom jeziku i uputiti na mjesta s detaljnijim informacijama. HOWTO o njemačkim distribucijama održavao je Marco Budde, ali čini se da je nestao. Distribucije na drugim jezicima nisu nam poznate. (Jed(i)na hrvatska distribucija, MicroLinux, može se naći na http://linux.hr/microlinux/ -- prim. prev.)

Ovdje izložene informacije nisu potpune; ima i drugih distribucija Linuxa. Prirodom slobodnog softvera, tko god nešto promijeni u svojoj instalaciji Linuxa i nekako to učini dostupno drugima je `distribucija'. Dokument poput ovog mora negdje povući crtu. Ja sam odabrao `dostupnost na CD-ROM-u'. To svakako nije definicija Linux distribucije. Postoje mnogobrojne male distribucije koje nude stvari koje velike ne nude, od kojih nije nevažna sama veličina.

Ako ste povezani s CD-ROM distribucijom koje ovdje nema, pogledajte dio Predavanje informacija ovom dokumentu pri kraju dokumenta za detalje o predavanju informacija. Lako je i traje manje od pet minuta.

Za potpuniji popis distribucija (iako uz manje detalja o svakoj) pogledajte Linux HQ Distributions List.

Odricanje: Ne dajemo nikakvo jamstvo za točnost informacija, cijena i detalja o naručivanju iz ovog dokumenta. Zastarjelost informacija najlakše je procijeniti po vremenu zadnje promjene, a najnovije informacije naći ćete na WWW stranicama proizvođača. Također, ako nije drukčije rečeno, Linux softver dolazi BEZ IKAKVOG JAMSTVA.

Autor se pokušava držati činjenica, ali ima svoje mišljenje o stanju Linux tržišta. Ako vas ono zanima, pročitajte ga u dijelu Preporuke autora.

Poricanje: Ja (esr) nemam nikakvih financijskih veza s bilo kojom Linux tvrtkom, niti sam primio bilo kakvu naknadu ili poklon od bilo koje tvrke osim besplatnih proizvoda za pregled (i jedne majice od Red Hata).

1.1 Svježe verzije ovog dokumenta

Ovaj dokument se svaki mjesec šalje u grupu comp.os.linux.answers. Arhivira se na više Linux FTP poslužitelja, uključujući metalab.unc.edu u /pub/Linux/docs/HOWTO.

Najnoviju verziju ovog HOWTO-a također možete vidjeti na WWW-u, na URL-u http://metalab.unc.edu/mdw/HOWTO/Distribution-HOWTO.html.

Pitanja ili primjedbe o ovom KAKO-u slobodno šaljite Ericu S. Raymondu, esr@snark.thyrsus.com. Ne šaljite mi pitanja o Linuxu općenito ili molbe za pomć u izboru distribucije ako me ne želite unajmiti po uobičajenim cijenama konzultiranja; za njih nemam vremena, a sve što znam o izabiranju distribucije nastojao sam dodati ovom dokumentu.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj