Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

2. Nedavne promjene

Čini se da se Yggdrasil Plug-and-Play i Craftworks Linux više ne prodaju, pa su ispušteni. DOSLINUX je također ispušten zbog svoje posebnosti.

2.1 Pregled Linux tržišta

Na početku (recimo, 1993.), Linux distribucija bila je nešto što ste s Interneta skidali na diskete. Instalacija je bila dug postupak, a frustriranje zbog grešaka na mediju bilo je uobičajeno.

Onda dođoše jeftini CD-ROM pogoni i CD-ROM sam, idealan medij za jeftinu isporuku velikih količina softvera operacijskog sustava. Oko komercijalnih CD Linuxa izgrađena je cijela mini-industrija i (zato što tvrke imaju dovoljno prometa za podršku i marketing) one sve više dominiraju svijetom Linuxa. Debian je ostao jedino bitnije nekomercijalno izdanje, a čak se i on distribuira većinom jeftinim CD-ROM-ovima.

Većinu distribucija na CD-ROM-u (Slackware, Yggdrasil, Red Hat) još uvijek možete dobiti FTP-om sa servera njihovih proizvođača. Ali uz CD-ROM i par dolara dobivate puno veći izbor distribucija i podrške (a obično ćete dobiti i nešto dokumentacije na papiru). Za detalje o instalaciji pročitajte Instalacija KAKO, http://www.linux.hr/ldphr/.

Cijene distribucija Intel Linuxa na CD-ROM-u kreću se od 20 $ do najviše 50 $ (a nekoliko dolara predstavlja veliku razliku). Mnoge tvrtke nude pretplate na redovite nadogradnje koje snižavaju cijenu po CD-u.

Cijena prilično vjerno odgovara mogućnostima i kvaliteti (pošto je konkurencija vrlo velika). Autor preporuča plaćanje tih nekoliko dolara za originalnu CD-ROM distribuciju na vrhu ponude; poslije će vam se to isplatiti zbog manje problema u instalaciji i administraciji.

Dobro izabrati puno je jednostavnije nego prije. 1995.-96. tržište je prošlo kroz ozbiljne promjene. Vrlo malo komercijalnih distribucija dobilo je vodstvo, a slabije su nestale ili stagnirale. Situacija s opće namjenskim nekomercijalnim distribucijama još je gora; u biti, u toj je ulozi preživio samo Debian.

Kao rezultat, troslojna struktura onih koji razvijaju distribuciju, onih koji je prepakiraju i CD distributera za široko tržište koja je nekad definirala tržište skoro je nestala. Distributor konkurentan u 1997. (bio komercijalan ili ne) mora ponuditi razumnu podršku i ponašati se kao da distribuciju razvija, bez obzira na stvarno stanje. Prema tome, ako tražite svježe verzije, teško ćete završiti s lošom distribucijom.

2.2 Preporuke autora

Činjenice se nalaze u posljednjem dijelu. Moje mišljenje je ovdje (koliko god vrijedilo -- a nemojte zaboraviti da su ovi savjeti besplatni). Ništa ne može zamjeniti vaše vlastite procjene na osnovu iskustva i podataka iz ovog vodiča. Ovo nisu uputstva, nego samo moji dojmovi.

Od početaka Linux CD-ROM industrije 1993. do jeseni 1995., Yggdrasil je kraljevao tržištem -- on ga je u biti i začeo postavivši standarde za sve ostale. Koristio sam Yggdrasil i preporučao ga umjesto komercijalnih verzija System V zbog sjajne dokumentacije, velike zbirke aplikacija i mudre politike slanja besplatnih izdanja autorima besplatnog softvera i podržavanja slobodnog softvera dijelom cijene svakog CD-ROM-a. Ali Yggdrasil nije izdao ništa novo od 1995. i tržište ih je ostavilo za sobom.

Sad sam na Red Hat Linuxu i njime sam prilično zadovoljan. Po mom mišljenju, Red Hatov RPM format daje mu tehnološku prednost nad svima ostalima. Uglavnom su vukli prave poteze u pravo vrijeme i mislim da su trenutno vodeći na tržištu.

Ako ste ideološki uvjetovani za nekomercijalnu distribuciju, Debian je jasan izbor, jedini s ozbiljnom podrškom.

Nemojte ovo shvatiti kao bezuvjetnu podjelu; raznim potrebama odgovaraju razne distribucije Linuxa, a vama će možda najviše odgovarati neka druga (posebno ako ste, za razliku od mene, korisnik DOS-a i tražite distribuciju podešenu za sustave s dva OS-a i pokretanje iz DOS-a).

Nadalje, tržište se brzo kreće. Do vremena kad vi ovo čitate, Red Hat ili Debian možda su otpali, zamijenjeni gladnijim pridošlicama.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj