Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

3. Distribucije

Sve ove distribucije možete nabaviti na CD-ROM-u (neke nekomercijalne pojavljuju se samo u snimkama mrežnih arhiva). Većinu možete dobiti i besplatno preko mreže (ali od komercijalnih na taj način nećete dobiti podršku). Napravljene su ispočetka, a ne prepakirane iz prijašnjeg mrežnog izdanja.

Razvrstane su po abecedi.

3.1 Caldera OpenLinux

Distribuira:

Caldera Inc.
633 South 550 East
Provo, Utah 84606

E-mail: info@caldera.com
WWW: http://www.caldera.com
FTP: ftp://ftp.caldera.com
Tel.: 1 801 377-7678
Fax.: 1 801 377-8752

Opis distributera:

Caldera isporučuje OpenLinux 1.2 kao tri proizvoda: OpenLinux Lite, OpenLinux Base i OpenLinux Standard.

OpenLinux Lite besplatan je proizvod za iskušavanje (Calderin integrirani Desktop radi samo 90 dana -- potpuno licencirana verzija desktopa uključena je u proizvode Base i Standard). OpenLinux Lite možete skinuti s Calderinog FTP servera ili za cijenu isporuke dobiti na CD-u. Napravljena je i za izdavače knjiga ili softvera koji tako mogu ponuditi stabilnu komercijalnu distribuciju uz svoje knjige ili programe.

OpenLinux Base sadrži sve što i Lite i potpun je Linux operacijski sustav, s jednostavnom instalacijom, integreiranim Desktopom, Internet klijent i server komponentama i povezivošću na Intranet. OpenLinux Base uključuje i Netscape Navigator te potpunu dokumentaciju.

OpenLinux Standard uključuje ono što je u Base, kao i više vrhunskih, poznatih, komercijalnih programa (kao što je Netscape FastTrack Web Server, Netscape Navigator Gold Web browser i autorski alati, baza podataka ADABAS D, StarOffice za uredske poslove, Caldera OpenDOS te NetWare klijent i administracijski alati).

Sada su dostupne sve tri verzije OpenLinuxa 1.2.

Pomoću Caldere OpenLinux vidjet ćete cijeli novi svijet moćnog računalstva, čak i moć Unix radne stanice na svom PC-u! Korištenjem Linux kernela, OpenLinux vam pruža brzinu i stabilnost usporedivu sa sustavima koji koštaju tisuće dolara. OpenLinux vam također nudi:

Nijedan drugi Linux sustav nema tako potpuno, integrirano grafičko sučelje s konfiguracijskim alatima i grafičkim editorom. Njegove moćne drag & drop sposobnosti dolaze podešene s tisućama ikona i opcija aplikacija. Desktop vam nudi prikladno mjesto za pohranu omiljenih programa i podataka kojima odmah možete pristupiti. Desktop vam pruža:

Narudžbe:

E-mailom pomoću PGP ključa, telefonom, faksom ili običnom poštom. Svi detalji o naručivanju nalaze se na http://www.caldera.com/mpro/orinfo/orderinfo.html.

Podrška:

Caldera je jedan od rijetkih distributera Linuxa koji nude podršku e-mailom i telefonom. Podrška korisnicima OpenLinux Base (samo e-mail) i Standard (telefon i e-mail) potpuna je (Standard korisnici imaju pravo na 5 poziva tokom prvih 30 dana). Za Lite nema tehničke podrške.

OpenLinux Base i Standard isporučuju se s potpuno licenciranim verzijama Caldera Desktopa bez roka uporabe. OpenLinux Lite isporučuje se s verzijom Desktopa čiji rok uporabe ističe nakon 90 dana.

Vrijeme zadnjeg izdanja:

Svibanj 1998. (?)

Opis zadnji put promijenjen:

13. kolovoza 1998.

3.2 Debian Linux distribucija

Distribuira:

Software in the Public Interest, Inc.
PO Box 1326
Boston, Ma. 02117 USA

E-mail: info@debian.org
WWW: http://www.debian.org
FTP: ftp://ftp.debian.org/debian

Opis distributera:

Debian Linux ishod je napora dragovoljaca da stvore nekomercijalnu distribuciju Linuxa visoke kvalitete. Debian Linux 2.0 potpun je i funkcionalan Unix kompatibilan operacijski sustav za osobna računala. Sustav koristi ELF izvršne datoteke i libc6 (za razliku od prošlih verzija Debiana koje su koristile libc5). Za sada, Debian Linux radi na IBM PC arhitekturi (386/486/Pentium) i m68k, a verzije za Sparc i Alphu obećane su za 2.1. Portovi na ARM, PPC i UltraSparc u razvoju su.

Debian Linux je lako nadogradiva distribucija uglavnom sastavljena od softvera slobodne distribucije iz više različitih izvora i sustava. Podrška za shadow passwords je dostupna, iako eksperimentalna u verziji 1.1. Tu su i ne-besplatni paketi koji čine Debian zaokruženom cjelinom.

Prednosti Debian Linuxa su njegova nadogradivost, dobro definirane međuzavisnosti paketa i otvoren razvoj. To je jedina distribucija Linuxa koju zajedno razvijaju mnogi ljudi širom Interneta, u istom duhu kao i Linux i druge operacijske sustave otvorenog izvornog koda. Više od 400 održavatelja radi na više od 1500 paketa i poboljšava Debian Linux. Profinjeni sustav za pronalaženje grešaka omogućava korisnicima lako prijavljivanje grešaka i sigurnosnih propusta s kojima se zatim Debian zajednica brzo obračunava. Nova verzija uskoro će se pojaviti na poznatim FTP arhivama.

Debian Linux vrlo je dinamična distribucija. Izdanja se zamrzavaju svaka tri mjeseca, a FTP arhive dnevno osvježavaju.

Za više informacija o Debian Linuxu, pogledajte datoteke na ftp://ftp.debian.org/debian/doc/ ili posjetite naše WWW stranice na http://www.debian.org.

Ako se želite pridružiti projektu pretplatite se na debian-user@lists.debian.org ili debian-devel@lists.debian.org slanjem poruke na debian-user-request@lists.debian.org (odnosno debian-devel-request@lists.debian.org) s riječi help u temi.

Preko Interneta:

Debian Linux dostupan je anonimnim FTP-om na ftp://ftp.debian.org/debian/ i na vama najbližem mirror-u. ( ftp://thphys.irb.hr/pub/linux/Debian/. -- prim. prev.)

Vrijeme zadnjeg izdanja:

24. srpnja 1998. (2.0)

Opis zadnji put promijenjen:

13. kolovoza 1998.

3.3 Linux Pro

Distribuira:

WorkGroup Solutions, Inc.
P.O. Box 460190
Aurora, CO 80046-0190

Tel.: 1 303 699-7470
Fax.: 1 303 699-2793
E-mail: info@wgs.com (narudžbe)
FTP: ftp://ftp.wgs.com/pub2/wgs

Opis distributera:

Cilj WGS Linux Pro CD-a drukčiji je od svih ostalih distribucija trenutno na tržištu. Aktivno nastojimo prodrijeti u komercijalno tržište za Linux. Sve što radimo, radimo kako bi povećali Linux zajednicu i pomagli Linuxu da postane ne samo operacijski sustav, nego PRAVI operacijski sustav.

WGS Linux Pro sastoji se od našeg glavnog stabilnog Linux CD-a za koji izabiremo ono što smatramo najboljom dostupnom Linux distribucijom. Onda ispravljamo greške i dodajemo manja pobolšanja. Ovaj CD često sadrži softver koji nije najnoviji, jer zadnje nije uvijek najbolje. U skladu s tim pristupom, nudimo tehničku podršku kao i ugovore o podršci. Zato se WGS Linux Pro smatra odličnom Linux distribucijom. Također, uz naš primarni CD, možemo i isporučiti dodatne koji sadrže najnoviji Linux softver (uključujući svježe arhive tsx-11, metalab-a i Red Hatovih servera). Gotovo sve što ćete dobiti s bilo čijim Linux proizvodom može se naći na ovim dodatnim CD-ima. Novi softver im stalno dodajemo. Čak uz sve to, cijene naših proizvoda vrlo su povoljne u odnosu na druge distribucije Linuxa. Dostupan je i (uključen u Linux Pro+) profesionalno napravljen i tiskan priručnik s Linux Documentation Projectom i više!

Trenutna je verzija 4.0a; kernel je 1.2.13, a 2.0.x verzije mogu se instalirati s CD-a.

Preko Interneta:

Pogledajte http://www.wgs.com za popis proizvoda WGS-a i najnovije informacije o CD-ROM-u.

Narudžbe:

WGS Linux Pro dostupan je na CD-u od dobavljača i distributera širom svijeta i, uskoro, na našem FTP serveru.

Telefonom, faksom, e-mailom ili poštom možete naručiti ili tražiti dodatne informacije. Drage volje ćemo odgovoriti na svako pitanje. Primamo American Express, Visa, Discovery i MasterCard ili narudbe s odobrenjem kredita.

Sporedno:

Potpune informacije naći ćete na našem FTP serveru.

WGS objavljuje besplatan e-mail biilten o Linuxu i FlagShipu na koji se možete pretplatiti slanjem e-maila.

Također prodajemo Motif, FlagShip, neke knjige i druge proizvode koji vaše iskustvo s Linuxom čine potpunijim i ispunjavajućim. Provjerite!

Vrijeme zadnjeg izdanja:

1. listopad 1996.

Opis zadnji put promijenjen:

13. ožujka 1997.

Komentar urednika:

Svoju trenutnu distribuciju opisuju kao "Red Hat 3.03 plus".

3.4 Red Hat Linux

Distribuira:

Red Hat Software
3201 Yorktown Rd, Suite 123 DeKalb Center
Durham, NC 27713

Tel.: 1 800 546-7274 ili 1 919 572-6500
Fax.: 1 919 572-6726
E-mail: redhat@redhat.com
WWW: http://www.redhat.com
FTP: ftp://ftp.redhat.com

Opis distributera:

Red Hat 6.0 radi na 2.2 kernelu na Intel, Sparc i Alpha platformama.

Četiri novine u instalaciji čine Red Hat Linuxom koji je najlakše instalirati. Naš grafički instalacijski mod dovodi vas ravno u X veći dio instalacije. Naša skripta za izradu diskete za dizanje olakšava odabir prave disket i snima informacije o vašoj postojećoj mrežnoj konfiguraciji i XF86Config pa više ne morate konfigurirati TCP/IP ili X! Naša FTP instalacija omogućava instaliranje pomoću samo 3 diskete -- ostalo se obavlja automatski! I konačno, instalacija sadrži podršku za PCMCIA uređaje -- instalirajte Red Hat na vaš prijenosnik lako kao i na obično računalo!

Nakon jednog instaliranja Red Hat Linuxa, nikad više nećete morati instalirati Linux! Novi RPM sustav pakiranja tako je profinjen da omogućava nadogradnju novih izdanja Red Hata bez ponovne instalacije sustava -- bez particioniranja, bez backupa, bez glavobolja.

Narudžbe:

Dostupno izravno od Red Hat Softwarea i većine distributera Linux proizvoda. Za detalje o naručivanju kontaktirajte Red Hat Software (on-line naručivanje moguće je preko Red Hatovih WWW stranica). Predložena cijena za Intel verziju je 49.95 $, a za Sparc i Alpha verzije 99.95 $.

Vrijeme zadnjeg izdanja:

10. ožujka 1999.

Opis zadnji put promijenjen:

7. lipnja 1999.

Komentari urednika:

Važna osobina ove distribucije je RPM, Red Hat Package Manager. Taj program predstavlja ogroman napredak; omogućava vam čisto instaliranje i deinstaliranje aplikacija i komponenti operacijskog sustava, kao i kernel i samu osnovu OS-a. RPM sada u biti koriste i sve ostale distribucije osim Debiana.

3.5 Trans-Ameritech Linuxware

Distribuira:

Trans-Ameritech
2342A Walsh Avenue
Santa Clara, CA 95051

E-mail: info@trans-am.com
WWW: http://www.trans-am.com
Tel.: 1 408 727-3883
Fax.: 1 408 727-3882
BBS: 1 408 980-9840

Opis distributera:

Trans-Ameritech je do početka 1997. objavio 10 izdanja Linuxa. Tradicionalno, Trans-Ameritech je postavio nove standarde za kombiniranje lakoće korištenja sa čak i za početnika jednostavnom instalacijom u svojim LinuxWare CD-ROM-ovima. To je fleksibilan, operacijski sustav lak za instaliranje i usmjeren prema onima koje zanima učenje Unixa, kao i tehničarima, studentima i kućnim korisnicima PC-a.

Uključene su i mnoge aplikacije:

Sav se izvorni kod nalazi na CD-ROM-u. Često potrebni izvorni kodovi nisu sažeti i mogu se koristiti izravno s CD-ROM-a.

Dostupan je nesažeti Linux datotečni sustav za povezivanje i pretvaranje prostora na disku. Programe možete pokretati izravno s CD-ROM-a! Tu je i velik info direktorij za on-line upute i mnoge man stranice.

Za hakere tu je i izvorni kod FreeBSD-a i NetBSD-a.

Naša distribucija usmjerena je prema korisnicima Windowsa i DOS-a koji žele jednostavan napredak, a ne Unix stručnjacima.

Narudžbe:

Narudžbe e-mailom primaju se na order@trans-am.com.

Cijena našeg trenutnog izdanja, LinuxWare 2.5, je 19.95 $.

Cijena narudžbe cijelog paketa: LinuxWare 2.5, Dodatak 5 i Dodatak 4 (Ultimate LinuxWare Bundle) u jednoj pošiljci je 30 $.

Ako naručujete kreditnom karticom (Visa, MasterCard, American Express, Discovery), molimo vas da naznačite broj kartice, datum istjecanja i svoju poštansku adresu.

Poštarina u SAD: jedan CD-ROM ili Ultimate LinuxWare Bundle je 5 $ (pošta prve klase).

Prekomorska poštarina je 8 $ za jedan CD-ROM, a 12 $ za cijeli paket.

COD je dostupan u SAD-u samo za 4.50 $. Žitelji Kalifornije, dodajte 7.75 % poreza na promet.

Cijena godišnje pretplate (4 izdanja) je 80 $ i pošarina (u pretplati su četiri pošiljke). Na primjer: pretplata u SAD-u je 80 + 4x5 = 100 $. Pretplata u Evropi/Japanu itd. je 80 + 4x8 = 112 $.

Sporedno:

Ako imate daljnjih pitanja, kontaktirajte nas na e-mail info@trans-am.com ili order@trans-am.com.

Vrijeme zadnjeg izdanja:

Siječanj 1997 (Dodatak 5)

Opis zadnji put promijenjen:

13. kolovoza 1998.

3.6 Slackware

Distribuira:

Walnut Creek CDROM
4041 Pike Lane, Suite D
Concord, CA 94520

E-mail: info@cdrom.com (informacije), order@cdrom.com (narudžbe), support@cdrom.com (podrška).

Opis distributera:

ftp.cdrom.com dom je Slackware Linuxa. Mi izdajemo Official Slackware Linux CD-ROM. Naša distribucija sastoji se od 4 diska, a trenutna je verzija Slackware 96. Radi na 2.0.34 kernelu.

Slackware Linux distribucija je, sa svim mogućnostima, Linux operacijskog sustava za 386/486 računala s 3.5" disketnim i CD-ROM pogonom.

Preko Interneta:

WWW: http://www.cdrom.com/titles/os/slack96.htm
FTP: ftp://ftp.cdrom.com/pub/linux/slackware

Narudžbe:

Cijena Walnut Creekovog CD-ROM paketa je 39.95 $.

Vrijeme zadnjeg izdanja:

Srpanj 1998. (3.5)

Opis zadnji put promijenjen:

13. kolovoza 1998.

3.7 S.u.S.E.

Distribuira:

S.u.S.E., Inc.
458 Santa Clara Ave
Oakland CA 94610 USA

Net: info@suse.com
WWW: http://www.suse.com
FTP: ftp://ftp.suse.com
Tel.: 1 510 835-7873
Fax.: 1 510 835-7875

Opis distributera:

S.u.S.E. Linux korisnicima svih razina, od početnika do stručnjaka, nudi brz i lagan ulaz u svijet Linuxa i Unixa. Mogućnosti kao što je instalacija s CD-ROM-a pomoću izbornika, modularna disketa za dizanje sustava, priručnik od 400 stranica i S.u.S.E-ov alat za administraciju sustava, YaST, omogućavaju vam da brzo instalirate i počnete raditi u Linuxu te nastavite raditi bez problema.

S.u.S.E. također nudi niz podržanih X servera koji podržavaju najnovije grafičke kartice. Ti serveri su stvoreni u suradnji s XFree86 (tm) razvojnim timom. Za više detalja pogledajte ovaj URL: http://www.suse.de/XSuSE.

Novo u S.u.S.E. Linuxu 5.3:

Kratak pregled drugih mogućnosti:

Narudžbe:

Možete skidati s ftp://ftp.suse.com/pub/SuSE-Linux. Za CD-ROM uz podršku naručite preko telefona, sigurnog WWW formulara, telefaksa ili poštom. Cijena je 49.95 $, ili 34.95 $ po izdanju pretplatom. Za englesku verziju koristite kod narudžbe LSUE520, a za njemačku LSUD520.

Također nudimo: OSF Motif 2.1 za 129.95 $ (cijena za nadogradnju nije određena); kod narudžbe: LMEA210.

Podrška:

60 dana besplatne podrške pri instalaciji uključeno je u svaki primjerak S.u.S.E. Linuxa. Za informacije o kontaktiranju i uvjete pogledajte WWW stranicu.

Vrijeme zadnjeg izdanja:

Nepoznato.

Opis zadnji put promijenjen:

13. kolovoza 1998. (5.3)


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj