Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

2. Mrežni izvori i resursi.

2.1 Gdje da nabavim HOWTO-e i drugu dokumentaciju?

Tražite na slijedećim mjestima i na njihovim mirrorima.

Za potpuniji popis Linux FTP arhiva pogledajte Gdje da FTP-om nabavim Linux materijale?.

Ako nemate pristup FTP-om, probajte s FTP-preko-maila poslužiteljima na ftpmail@decwrl.dec.com, ftpmail@doc.ic.ac.uk ili ftp-mailer@informatik.tu-meunchen.de.

Potpun popis HOWTO-a i mini-HOWTO-a može se naći u datoteci HOWTO-INDEX u direktoriju docs/HOWTO na FTP arhivama, ili WWW-om na http://sunsite.unc.edu/LDP/HOWTO-INDEX.html, ali evo (možda nepotpunog) popisa (dokumenti označeni znakom * prevedeni su na hrvatski -- prim. prev.):
AX25-HOWTOAccess-HOWTO Assembly-HOWTOBenchmarking-HOWTO BootPrompt-HOWTO*Bootdisk-HOWTO CD-Writing-HOWTOCDROM-HOWTO Chinese-HOWTOCommercial-HOWTO Consultants-HOWTOCyrillic-HOWTO DNS-HOWTO*DOS-to-Linux-HOWTO* DOSEMU-HOWTODanish-HOWTO Distribution-HOWTO*ELF-HOWTO Emacspeak-HOWTOEthernet-HOWTO Finnish-HOWTOFirewall-HOWTO Ftape-HOWTOGCC-HOWTO German-HOWTOHAM-HOWTO HOWTO-INDEXHardware-HOWTO* Hebrew-HOWTOIPX-HOWTO ISP-Hookup-HOWTOInstallation-HOWTO* Intranet-Server-HOWTOItalian-HOWTO Java-CGI-HOWTOKernel-HOWTO Keyboard-and-Console-HOWTOMGR-HOWTO MILO-HOWTOMail-HOWTO NET-3-HOWTONFS-HOWTO NIS-HOWTONews-HOWTO Optical-Disk-HOWTOPCI-HOWTO PCMCIA-HOWTOPPP-HOWTO Pilot-HOWTOPolish-HOWTO Printing-HOWTO*Printing-Usage-HOWTO RPM-HOWTOReading-List-HOWTO SCSI-HOWTOSCSI-Programming-HOWTO SMB-HOWTOSerial-HOWTO Serial-Programming-HOWTOShadow-Password-HOWTO Slovenian-HOWTOSound-HOWTO Sound-Playing-HOWTOSpanish-HOWTO TeTeX-HOWTOThai-HOWTO Tips-HOWTOUMSDOS-HOWTO UPS-HOWTOUUCP-HOWTO User-Group-HOWTOVAR-HOWTO VMS-to-Linux-HOWTOXFree86-HOWTO* XFree86-Video-Timings-HOWTO3-Button-Mouse

Na http://sunsite.unc.edu/pub/Linux/HOWTO/mini/ se mogu naći slijedeći mini-HOWTO-i (dokumenti označeni znakom * prevedeni su na hrvatski -- prim. prev.):
ADSM-BackupAI-Alife AdvocacyBackup-With-MSDOS Battery-PoweredBoca BogoMipsBridge Bridge+FirewallClock Colour-lsComeau-C++ DHCPdDial-On-Demand DialdDip+SLiRP+CSLIP DisklessDynamic-IP-Hacks Ext2fs-UndeletionGTEK-BBS-550 HTML-ValidationIO-Port-Programming IP-AliasIP-Masquerade IP-SubnetworkingJE Jaz-DriveKerneld Key-SetupLBX Large-DiskLinux+DOS+Win95 Linux+DOS+Win95+OS2Linux+NT-Loader* Linux+OS2+DOSLinux+Win95* Loadlin+Win95Locales MIDI+SBMail-Queue Mail2NewsMan-Page Multiple-Disks-LayoutMultiple-Ethernet NFS-RootNFS-Root-Client Netscape+ProxyOffline-Mailing Online-SupportPLIP PPP-over-minicomPager Partition*Print2Win Process-AccountingProxy-ARP Public-Web-BrowserQmail+MH QuotaRCS Remote-BootRemote-X-Apps* SLIP+proxyARPSLIP-PPP-Emulator Sendmail+UUCPSoftware-Building Software-RAIDSoundblaster-16 Soundblaster-AWE64StarOffice* Swap-SpaceTerm-Firewall Tiny-NewsToken-Ring UpgradeVPN Virtual-wu-ftpdVisual-Bell Win95+Win+LinuxWindows-Modem-Sharing WordPerfectX-Big-Cursor XFree86-XInsideXterm-Title XterminalZIP-Drive ZIP-Install

Prijevodi HOWTO-a nalaze se na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/HOWTO/translations/ i mirrorima širom svijeta. Tamo su prijevodi na ove jezike:
kineski (zh)hrvatski (hr) francuski (fr)njemački (de) grčki (el)indonezijski (id) talijanski (it)japanski (jp) korejski (ko)poljski (pl) španjolski (es)slovenski (sl) švedski (sv)turski (tr)

HOWTO-a ima i na WWW-u, na stranicama Linux Documentation Projecta, http://sunsite.unc.edu/LDP/.

Stalno se pripremaju novi dokumenti. Ako kanite nešto napisati, kontaktirajte Timothya Bynuma, tjbynum@sunsite.unc.edu, HOWTO koordinatora. Datoteka ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/HOWTO/HOWTO-INDEX sadrži savjete u pisanju HOWTO-a. WWW stranica na kojoj su popisani trenutni radovi na HOWTO-ima nalazi se na http://wallybox.cei.net/~tjbynum/HOWTO/projects.

Niz vodiča napisanih u sklopu Linux Documentation Projecta nalazi se na http://sunsite.unc.edu/LDP/. Ako ste novi u svijetu Unixa i Linuxa, molim vas, pročitajte ih. Evo popisa trenutno dostupnih:

FAQ za one koji razvijaju Linux kernel se nalazi na http://www.tux.org/lkml/.

Također postoji FAQ posebno namijenjen distribuciji Red Hat Linux, na http://www.best.com/~aturner//RedHat-FAQ/faq_index.html.

2.2 Gdje se na WWW-u nalaze informacije o Linuxu?

Dvije stranice izrazito su dobra početna točka za općenite informacije o Linuxu: stranice Linux Internationala, na http://www.li.org/, te Linux stranice Linux Onlinea na http://www.linux.org/.

Obje nude veze na druge stranice, informacije o općenitim stvarima, distribucijama, novim programima, dokumentaciji i novostima.

Greg Hankins, gregh@cc.gatech.edu, održava stranice Linux Documentation Projecta na http://sunsite.unc.edu/LDP/. Na toj se stranici spominju svi FAQ-ovi i HOWTO-i -- i oni u HTML (WWW) formatu, i oni koji to nisu.

2.3 Koje su Linux Usenet grupe?

comp.os.linux.announce je moderirana grupa za najave; ako namjeravate koristiti Linux, trebali biste je pratiti: sadrži informacije o novim verzijama programa, novim portovima, sastancima korisničkih grupa i komercijalnim proizvodima. To je jedina grupa u koju se mogu slati komercijalne poruke. Poruke za ovu grupu e-mailom šaljite na linux-announce@news.ornl.gov.

Međutim, comp.os.linux.announce se ne arhivira na DejaNewsu ili Alta Visti. Čini se kako je jedina arhiva ove grupe http://www.iki.fi/mjr/linux/cola.html.

[Axel Boldt]

Evo grupa iz comp.os.linux hijerarhije također vrijednih čitanja -- uvidjet ćete da su mnogi česti problemi presvježi za dokumentaciju, ali riješeni u Usenet grupama.

Nemojte zaboraviti da je Linux POSIX kompatibilan te da je većina materijala iz comp.unix i comp.windows.x hijerarhija relevantna. Osim hardverskih problema i nekih zakučastih ili vrlo tehničkih pitanja na niskoj razini, te će grupe biti dobro mjesto za početak.

Molim vas, prije slanja poruka pročitajte Još uvijek niste odgovorili na moje pitanje!. Slanje poruke u više comp.os.linux grupa rijetko je pametna zamisao.

Možda postoje i Linux grupe u vašoj ustanovi ili području -- prvo tamo provjerite.

Također pogledajte Nemam pristup Usenetu. Gdje da dobijem informacije?.

Postoje i druge regionalne i lokalne grupe -- možda će vam tamošnji promet biti podnošljiviji. Francuska Linux grupa je fr.comp.os.linux. Njemačka je de.comp.os.linux. U Australiji pogledajte aus.computers.linux. U Hrvatskoj postoji hr.comp.linux. U Italiji it.comp.linux.

2.4 Gdje mogu naći informacije o Linuxu i Y2K bugu?

Debian GNU/Linux ljudi imaju izjavu na svojim WWW stranicama na http://www.debian.org. Još jedno mjesto s informacijama o Y2K-u jest http://www.hex.net/~cbbrowne/linuxy2k.html.

U biti, Linux koristi funkcije koje datume pohranjuju kao 32-bitne brojeve koji broje sekunde od 1970. Taj će brojač raditi do godine 2038., dokad će programeri (nadamo se) prepraviti sistemski softver tako da datume pohranjuje kao 64-bitne brojeve.

Naravno, to ne znači da aplikacije nisu osjetljive na Y2K grešku ako ne koriste standardne rutine.

Free Software Foundation ima WWW stranicu o Y2K pitanjima kod GNU softvera na http://www.fsf.org/software/year2000.html.

Postoji i Usenet grupa, comp.software.year-2000, za općenite rasprave o Y2K problemu.

2.5 Gdje da FTP-om nabavim Linux materijale?

Ovo su tri glavne Linux arhive:

Najbolje mjesto za nabavljanje Linux kernela je ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/. Tamo Linus Torvalds šalje najnovije verzije.

Što se tiče američkih distribucija, Debian GNU/Linux se može naći na ftp://ftp.debian.org/pub/debian/. Red Hat Linux se nalazi na ftp://ftp.redhat.com/, a Linux Slackware na ftp://ftp.cdrom.com/.

Sadržaj tih arhiva prenosi se (kopira, obično otprilike jednom dnevno) na više drugih mjesta. Molim vas, koristite ono koje je vama najbliže -- bit će brže za vas, a lakše za mrežu.

Svi ne prenose cijeli sadržaj ``izvornih'' arhiva, a neki imaju dodatne materijale.

2.6 Nemam pristup FTP-u. Gdje da nabavim Linux?

Vjerojatno je najjednostavnije naći prijatelja koji ima FTP pristup. Ako u blizini postoji udruga korisnika Linuxa, možda će vam oni pomoći.

Ako imate razumno dobru e-mail vezu, možete pokušati s FTP-preko-maila poslužiteljima na ftpmail@ftp.sunet.se, ftpmail@garbo.uwasa.fi ili ftpmail@ftp.uni-stuttgart.de.

Linux možete nabaviti i tradicionalnom poštom na CD-ROM-u. O takvim distribucijama govore Instalacija KAKO, http://www.linux.hr/ldphr/, i Distribucije KAKO, http://meta.mioc.hr/Distribucije-KAKO.html.

2.7 Nemam pristup Usenetu. Gdje da dobijem informacije?

Bilten comp.os.linux.announce može se dobiti slanjem riječi ``subscribe'' (bez navodnika) kao tijela poruke na linux-announce-REQUEST@news-digests.mit.edu. Toplo preporučam pretplaćivanje na tu listu jer ona pruža važne informacije i dokumentaciju o Linuxu.

Molim vas, za preplatu koristite -request adrese; poruka poslana na drugu adresu šalje se u Usenet grupu.

2.8 Koje su mailing liste?

Oni koji razvijaju Linux sada uglavnom koriste Majordomo poslužitelj na majordomo@vger.rutgers.edu. Pošaljite poruku s riječju ``lists'' (bez navodnika) u tijelu za popis svih tamošnjih listi; dodajte red s riječju "help" za standardnu Majordomovu datoteku s uputstvima o pretplaćivanju i otkazivanju pretplate.

Većina tih listi se koristi za rasprave o tehničkim problemima u razvoju Linuxa i budućem razvoju. Nisu namijenjene pitanjima novih korisnika.

Postoji linux-newbie lista gdje ``nijedno pitanje nije preglupo''. Nažalost, izgleda da ju čita vrlo malo iskusnijih korisnika i ima vrlo malen promet.

2.9 Da li se Usenet grupe negdje arhiviraju?

Linux Usenet grupe arhiviraju se na http://www.dejanews.com/, http://www.reference.com i http://altavista.digital.com.

ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/linux-announce.archive/ sadrži arhive comp.os.linux.announce. One se prenose s ftp://src.doc.ic.ac.uk/usenet, gdje su arhivirane i comp.os.linux, comp.os.linux.development.apps i comp.os.linux.development.system.

``Lako dostupna'' WWW arhiva comp.os.linux.announce na http://www.leo.org/archiv/linux/archiv/ann_index.html podržava pretraživanje i pregledavanje.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj