Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

3. Kompatibilnost s drugim operacijskim sustavima.

3.1 Može li Linux dijeliti disk s DOS-om? OS/2? 386BSD? Windows 95?

Da. Linux koristi standardni MS-DOS način particioniranja, pa vaš disk može dijeliti s drugim operacijskim sustavima. Primjetit ćete, međutim, da mnogi drugi operacijski sustavi možda nisu baš kompatibilni. Na primjer, DOS-ov FDISK.EXE i FORMAT.EXE ponekad prepišu podatke na Linux particiji jer ponekad netočno koriste podatke iz boot sektora particije umjesto particijske tabele.

Kako bi takve programe u tome spriječili, pametno je nulirati -- pod Linuxom -- početak particije koju ste napravili prije nego je pod MS-DOS-om -- ili nečim drugim -- formatirate. Napišite:

dd if=/dev/zero of=/dev/hdXY bs=512 count=1
gdje je hdXY odgovarajuća particija; dakle, /dev/hda1 za prvu particiju na prvom (IDE) disku.

Linux može čitati i pisati datoteke na vašim DOS i OS/2 FAT particijama i disketama koristeći ili DOS datotečni sustav ugrađen u kernel ili mtools. U kernelu postoji podrška za datotečni sustav VFAT kojeg koriste Windows 9x i Windows NT.

Izvještaji kažu kako postoji OS/2 driver pod GPL-om koji čita i piše Linux ext2 particije.

Za informacije o podršci za FAT32 particije pogledajte http://bmrc.berkeley.edu/people/chaffee/fat32.html.

Pogledajte Kakav softver Linux podržava? za detalje i stanje emulatora DOS, MS Windows i System V programa.

Također pogledajte Može li Linux pristupati Amiginom datotečnom sustavu?, Može li Linux pristupati Macintoshevom datotečnom sustavu?, Može li Linux pristupati BSD, SysV, itd. UFS-u? i Može li Linux pristupati SMB datotečnom sustavu?.

Glasine kažu da je NTFS podrška u razvoju, a trebala bi podržavati sažimanje kao standardnu mogućnost.

3.2 Kako pristupiti datotekama na DOS particiji ili disketi?

Koristite DOS datotečni sustav; dakle, napišite na primjer:

mkdir /dos
mount -t msdos -o conv=text,umask=022,uid=100,gid=100 /dev/hda3 /dos

Ako je to disketa, ne zaboravite je demontirati prije vađenja!

Za kontrolu automatske konverzije kraja reda te izgled dozvola i vlasništva datoteka na DOS datotečnom sustavu pod Linuxom možete koristiti opcije conv=text/binary/auto, umask=bbb, uid=bbb i gid=bbb. Ako svoj DOS datotečni sustav montirate stavljajući ga u /etc/fstab, tamo možete dopisati opcije (razdvojene zarezom) umjesto defaults.

A možete i koristiti mtools, koje i kao izvršne datoteke i u izvornom kodu možete naći na FTP arhivama -- Gdje da FTP-om nabavim Linux materijale?.

Postoji zakrpa za kernel (znana kao fd-patches) koja omogućava korištenje disketa s nestandardnim brojem traka i/ili sektora; uključen je u 1.1 seriju kernela za alfa testiranje.

3.3 Da li Linux podržava sažete ext2 datotečne sustave?

Odnedavno da. Informacije o tome nalaze se na http://www.netspace.net.au/~reiter/e2compr/.

Također postoji WWW stranica za e2compr zakrpe. Kod je još uvijek eksperimentalan, a sastoji se od zakrpa za 2.0 i 2.1 kernele. Za više informacija o projektu, kao i najnovije zakrpe, te adresu mailing liste, pogledajte http://debs.fuller.edu/e2compr/.

[Roderich Schupp]

zlibc je program koji postojećim aplikacijama omogućava čitanje sažetih (GNU gzipom) datoteka kao da nisu sažete. Pogledajte u ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/libs/. Autor je Alain Knuff.

Također postoji driver za sažimanje blok uređaja, ``Double'', kojeg je napisao Jean-Marc Verbavatz, a omogućava sažimanje u letu u kernelu. Izvorni kod se nalazi na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/patches/diskdrives/. Ovaj program uz datoteke sažima i inodeove i informacije o direktorijima, pa će bilo kakav kvar na datotečnom sustavu vjerojatno biti ozbiljan.

Također postoji paket imena tcx (Transparently Compressed Executables -- transparentno sažete izvršne datoteke) koji vam omogućava komprimiranje rjeđe korištenih izvršnih datoteka, koje će se privremeno dekomprimirati pri korištenju. Nalazi se na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/utils/compress/.

3.4 Mogu li koristiti svoj Stacker/DBLSPC/itd. DOS disk?

Donedavno, ne tako lako. DOS 6.x sažetom disku možete pristupati iz DOS emulatora (pitanje Kakav softver Linux podržava?), no to je teže od pristupanja normalnom DOS disku preko kernel DOS opcije, modula ili mtoolsa.

Nedavno dodan paket, dmsdos, čita i piše na sažete datotečne sustave kao što su DoubleSpace/DriveSpace u MS-DOS-u 6x i Win95, te Stacker verzije 3 i 4. U arhivama se nalazi na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/system/Filesystem/dosfs/.

Postoji modul za Linux kernel koji omogućava samo-za-čitanje pristup sažetom disku. Potražite ga u ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/system/filesystems/dosfs/.

3.5 Mogu li iz Linuxa pristupati OS/2 HPFS particijama?

Da, ali Linux može samo čitati HPFS particije. Pristup HPFS datotečnom sustavu može se uključiti pri kompajliranju kernela ili kao modul. Pogledajte datoteku Documentation/filesystems/hpfs.txt u distribuciji izvornog koda kernela, te Kako nadograditi/ponovo kompajlirati kernel?. Nakon toga HPFS particiju možete montirati, na primjer pomoću:

mkdir /hpfs
mount -t hpfs /dev/hda5 /hpfs

3.6 Može li Linux pristupati Amiginom datotečnom sustavu?

Linux kernel ima podršku za Amiga Fast File System (AFFS), verziju 1.3 ili kasniju, kao opciju pri kompajliranju i kao modul. Više informacija ima u datoteci Documentation/filesystems/affs.txt u distribuciji izvornog koda Linux kernela.

Pogledajte Kako nadograditi/ponovo kompajlirati kernel?.

No Linux podržava samo AFFS particije na tvrdom disku. Pristup disketama nije podržan zbog nekompatibilnosti disketnih kontrolera Amige te PC-a i radnih stanica. Podrška za AFFS također može montirati particije koje koristi Un*x Amiga Emulator Bernda Schmidta.

3.7 Može li Linux pristupati BSD, SysV, itd. UFS-u?

Noviji kerneli mogu montirati (samo-za-čitanje) datotečni sustav UFS koji koristi System V, Coherent, Xenix, BSD i derivacije poput SunOS-a, FreeBSD-a, NetBSD-a i NeXTStepa. UFS podrška može se uključiti pri kompajliranju kernela ili kao modul.

Pogledajte Kako nadograditi/ponovo kompajlirati kernel?.

3.8 Može li Linux pristupati SMB datotečnom sustavu?

Linux podržava čitanje/pisanje na SMB diskove Windowsa for Workgrups i Windowsa NT. Pogledajte datoteku Documentation/filesystems/smbfs.txt iz distribucije izvornog koda kernela te Kako nadograditi/ponovo kompajlirati kernel? u ovom FAQ-u.

Također postoji Samba, skup programa koji nude podršku za umrežene WfW datotečne sustave (ako su na TCP/IP-u). Više informacija nalazi se u datoteci README na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/system/network/samba/.

WWW stranice o SMB-u nalaze se na http://samba.anu.edu.au/samba/.

3.9 Može li Linux pristupati Macintoshevom datotečnom sustavu?

Postoji skup korisničkih programa koji čitaju i pišu Macintosh Hierarchical File System (HFS). Mogu se naći na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/utils/disk-management.

3.10 Mogu li pod Linuxom pokretati Microsoft Windows programe?

WINE, MS Windows emulator za Linux, još nije spreman za opću distribuciju. Ako želite pridonijeti njegovu razvoju, pratite izvještaje o stanju u Usenet grupi comp.emulators.ms-windows.wine.

Također postoji FAQ, kojeg je sastavio P. David Gardner, na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/faqs/Wine-FAQ/.

Komercijalni proizvod koji radi, poznat kao WABI, trebao bi pružiti potpunu emulaciju MS Windowsa pod Linuxom. Nudi ga SunSoft, Inc.

U međuvremnu, ako morate raditi na MS Windows programima, najbolje je rješenje -- bez šale -- ponovo dignuti stroj. LILO, program za dizanje Linuxa, može dići jedan od nekoliko operacijskih sustava odabran iz izbornika. Za detalje pogledajte LILO-ovu dokumentaciju.

LOADLIN (DOS program za učitavanje kernela Linuxa ili drugog operacijskog sustava) je još jedan način zajedničkog postojanja Linuxa i DOS-a. LOADLIN je izrazito zgodan kada Linux želite instalirati na treći ili četvrti disk na sustavu (ili kada dodajete SCSI disk sustavu koji već ima IDE).

U takvim slučajevima često se događa da LILO ne može naći ili učitati kernel na ``drugom'' disku. Tako jednostavno napravite direktorij C:\LINUX (ime nije bitno), u njega stavite LOADLIN i primjerak svog kernela, pa koristite to.

LOADLIN poštuje VCPI. Win95 će se htjeti spustiti u DOS mod kod njegova pokretanja (kao i s nekim drugim DOS programima koji rade u zaštićenom načinu).

Ranije verzije LOADLIN-a ponekad su zahtjevale paket zvan REALBIOS.COM kojeg je trebalo pokrenuti na (skoro) praznoj sistemskoj disketi kako bi se mapirali REALBIOS interrupt vektori (prije učitavanja bilo kakve softverske podrške). (Čini se da trenutne verzije ne dolaze s njim te da im nije potreban.)

[Jim Dennis]

3.11 Kako dignuti Linux iz MS-DOS-a?

Ako LILO ne radi, a stroj ima MS-DOS ili Microsoft Windowse, možda ste dobili računalo koje se ne može dignuti. To se može dogoditi i nakon nadogradnje vaše distribucije Linuxa. Ponovna instalacija LILO-a je posljednja stvar koju instalacija napravi. Stoga je životno važno kod instaliranja ili nadograđivanja Linuxa na stroju s dva OS-a imati u blizini MS-DOS ili Windows rescue disketu kako biste mogli pokrenuti FDISK -MBR. Potom možete umjesto LILO-a koristiti LOADLIN.EXE.

Ova CONFIG.SYS datoteka je jedan od mogućih načina pokretanja LOADLIN.EXE i dizanja MS-DOS-a ili Linuxa.

[menu]
menuitem=DOS, dizanje DOS-a
menuitem=LINUX, dizanje Linuxa

[LINUX]
shell=c:\redhat\loadlin.exe c:\redhat\autoboot\vmlinuz vga=5 root=/dev/hdc1 ro 

[DOS]
STACKS = 0,0
rem Ovdje idu svi ostali DOS driveri.
Ovo stvara izbornik iz kojeg možete izravno skočiti na loadlin, prije nego što se učitaju svi MS-DOS driveri.

Staze i opcije specifične su za određeni stroj i trebale bi biti intuitivno očite najobičnijem promatraču. Za opcije pogledajte dokumentaciju LOADLIN.EXE. Ista je kao za LILO, a opcije se ionako samo predaju kernelu.

[Jim Harvey]

3.12 Kako dignuti Linux iz OS/2-ovog Boot Managera?

 1. Napravite particiju koristeći FDISK.EXE iz OS/2 (ne Linuxov fdisk).
 2. Particiju formatirajte pod OS/2, koristeći FAT ili HPFS. To je potrebno kako bi OS/2 znao da je particija formatirana. (Ovaj korak nije potreban za OS/2 ``warp'' 3.0.)
 3. Dodajte particiju Boot Manageru.
 4. Dignite Linux i na particiji napravite datotečni sustav koristeći mkfs -t ext2 ili mke2fs. Na ovom koraku možete Linuxovim fdiskom, ako želite, promijeniti vrstu nove particije na 83 (Linux Native) -- to će nekim automatiziranim instalacijskim skriptama pomoći u njenom pronalaženju.
 5. Na particiju instalirajte Linux.
 6. LILO instalirajte na Linux particiju, a ne na MBR tvrdog diska. Tako će LILO biti boot loader drugog stupnja na samoj Linux particiji, kako bi se pokrenuo kernel određen u LILO-ovoj konfiguracijskoj datoteci. Da bi to radilo, stavite
  boot=/dev/hda2
  
  (gdje je /dev/hda2 particija s koje želite dignuti sustav) u svoj /etc/lilo/config odnosno /etc/lilo.config.
 7. Provjerite da li je aktivirana particija Boot Managera kako bi ga mogli koristiti za izbor OS-a.

Na LDP-ovim stranicama, http://sunsite.unc.edu/LDP/, nalazi se niz HOWTO-a na temu dizanja više OS-ova.

3.13 Kako dijeliti swap particiju između Linuxa i MS Windowsa?

Pogledajte mini-KAKO na tu temu. Trenutno se ne održava, no možete ga naći na http://www.linux.hr/ldphr/.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj