Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

1. Uvod

Što je Linux?

Linux je nezavisna implementacija POSIX specifikacije operacijskih sustava, sa SYSV i BSD proširenjima, napisan posve ispočetka (u prijevodu, izgleda i ponaša se baš kao Unix). U sebi nema komercijalnog koda. Može ga se slobodno distribuirati pod GNU GPL-om (General Public License -- opća javna licenca).

Linux radi na IBM PC kompatibilnim računalima s ISA ili EISA sabirnicom (kao i lokalnim sabirnicama VLB i PCI) i 386 ili boljim procesorom. Također podržava neke Amige i Atarije s MMU-om -- 68020 s eksternim MMU-om, 68030, 68040 ili 68060. Podrška za Digitalovu Alphu sada je stabilna. Distribucije Linuxa za Alphu nude Red Hat i Craftworks. Podrška za Sparc je stabilna, a na njemu radi Red Hat Linux. Podrška za PowerPC u razvoju je za više platformi, uključujući Nubus i PCI Macintosh, Motorolu Powerstack, IBM 830 i 850 i druge. Podrška za ARM, StrongARM i MIPS u raznim je fazama razvoja, ali nemojte previše očekivati -- pratite comp.os.linux.announce.

Ako želite više tehničkih informacija o podršci za te platforme, pogledajte Linux INFO-SHEET, a za točnije hardverske potrebe Hardver KAKO.

Linux kernel napisao je Linus Torvalds, torvalds@transmeta.com, i drugi dobrovoljci. Veći dio programa za Linux su Unix freeware, mnogi iz GNU projekta.

Linux INFO-SHEET

Detaljnije tehničke informacije o Linuxu, izvore informacija o raznim portovima, popis mogućnosti, informacije o nabavljanju Linuxa, i mnogo više...

Linux HOWTO-i

Slični FAQ-ima, ali, umjesto odgovaranja na uobičajena pitanja, objašnjavaju kako obaviti uobičajene poslove, kao što je naručivanje Linux distribucije, namještanje ispisa pod Linuxom, postavljanje jednostavnog UUCP-a, itd. Pogledajte http://sunsite.unc.edu/LDP/HOWTO/HOWTO-INDEX.html ili ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/HOWTO/ za dovršene verzije svih HOWTO-a. Druga mjesta s svježim HOWTO-ima su ftp://ftp.cc.gatech.edu/ i ftp://tsx-11.mit.edu/.

Tu su i mnogi kratki dokumenti slobodnog sadržaja -- mini-HOWTO-i. Oni govore o vrlo uskim temama, kao što je BogoMIPS ili ls u boji. Možete ih naći na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/HOWTO/mini/ i http://sunsite.unc.edu/LDP/HOWTO/HOWTO-INDEX.html.

Hrvatske prijevode HOWTO-a možete naći na http://www.linux.hr/ldphr/ i http://meta.mioc.hr/.

Linux Usenet grupe

Nekoliko je Usenet grupa o Linuxu. Ako koristite Linux, pametno je pratiti barem comp.os.linux.announce. Moderira ju Lars Wirzenius. Poslati poruku na nju možete e-mailom na linux-announce@news.ornl.gov. Pitanja o comp.os.linux.announce šaljite Larsu Wirzeniusu, wirzeniu@iki.fi.

comp.os.linux.announce moderirana je grupa za najave o Linuxu (novi programi, zakrpe, itd.).

comp.os.linux.answers moderirana je grupa u koju se šalje Linux FAQ, HOWTO dokumenti i ostala dokumentacija.

comp.os.linux.setup nemoderirana je grupa za pitanja i probleme u postavljanju Linux sustava.

comp.os.linux.admin nemoderirana je grupa za rasprave o administraciji Linux sustava.

comp.os.linux.development.system nemoderirana je grupa posebno za rasprave o razvoju Linux kernela. Aplikacije o kojima se ovdje raspravlja usko su vezane za kernel. Sva druga pitanja o razvoju vjerojatno su općenita za Unix i treba ih slati u comp.unix grupe, osim ako su vrlo specifična za Linux, u kojem slučaju idu u comp.os.linux.development.apps.

comp.os.linux.development.apps nemoderirana je grupa o razvoju aplikacija specifičnih za Linux. Ne za rasprave o nabavljanju Linux aplikacija, niti raspravljanje o željenim Linux aplikacijama.

comp.os.linux.hardware služi za hardverske probleme specifične za Linux.

comp.os.linux.networking služi za razvoj i postavljanje Linux mreža.

comp.os.linux.x namijenjena je pitanjima o X-u specifičnima za Linux.

comp.os.linux.misc nemoderirana je grupa za bilo kakve rasprave o Linuxu koje ne spadaju nigdje drugdje.

Inače, nemojte slati istu poruku u više Linux grupa. Jedini izuzetak je povremeno slanje poruke u neku nemoderiranu grupu i comp.os.linux.announce. Bit dijeljenja stare grupe comp.os.linux je smanjenje prometa. Tko ne slijedi ovo pravilo, bit će nemilosrdno flejman...

U Hrvatskoj postoji grupa hr.comp.linux.

Druge Usenet grupe

Nemojte misliti da su sva vaša pitanja prikladna za Linux grupe samo zato što koristite Linux. Je li vaše pitanje o programiranju u ljusci pod bilo kojim Unixom ili njegovim klonom? Pitajte u comp.unix.shell. Možda je o GNU Emacsu? Probajte u gnu.emacs.help. Ako ne znate gdje bi pitali, ali mislite da prava grupa postoji, u svojoj poruci pristojno pitajte ima li prikladnije grupe za vaše pitanje. Grupe comp.unix.{questions,shell,programming,bsd,admin} i comp.windows.x.i386unix trebale bi biti korisne svakom korisniku Linuxa.

WWW

Greg Hankins, gregh@cc.gatech.edu, održava početnu WWW stranicu Linux projekta. URL je http://sunsite.unc.edu/LDP/.

Linux Journal

Prije par godina počelo je izdavanje časopisa Linux Journal. Članci u njemu namijenjeni su svim razinama znanja i svim korisnicima Linuxa. Pretplata je 22 $ u SAD, 27 $ u Kanadi i Meksiku, te 32 $ drugdje u svijetu, plativo u američkim dolarima. Pretplatu možete poslati na subs@ssc.com ili faksirati na 1-206-782-7191 (SAD), ili poslati poštom na Linux Journal, PO Box 85867, Seattle, WA 98145-1867 USA. Ako ćete broj svoje kreditne kartice poslati e-mailom, SSC ima PGP javni ključ: finger info@ssc.com.

Linux Software Map

Informacije o besplatnom softveru za Linux možete naći u Linux Software Map, http://www.execpc.com/~lsm/.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj