Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

4. Konfiguriranje XFree86

4.1 Uobičajena konfiguracija

Konfiguriranje XFree86 za korištenje vašeg miša, tipkovnice, monitora i grafičke kartice nekad je bilo slično crnoj magiji, zahtijevajući podosta ručnog uređivanja komplicirane konfiguracijske datoteke. Više ne: 3.2/3.3 učinila je postupak skoro trivijalnim. Samo trebate pokrenuti program XF86Setup.

Ovaj se program oslanja na činjenicu da u se današnje vrijeme sav novi PC hardver isporučuje s EGA/VGA monitorima. Pokreće VGA16 server i koristi ga za X u najmanjem zajedničkom nazivniku -- 640x480 modu. Zatim pokreće interaktivni program koji vas vodi kroz niz od pet konfiguracijskih panela -- miš, tipkovnica, grafička kartica, monitor i "ostalo" (sporedne mogućnosti servera). Cijeli je postupak prilično bezbolan.

(Ako radite na Red Hat Linuxu, možda ćete vidjeti drugi program koji se zove xf86config. On radi vrlo slično XF86Setup-u, ali ne koristi X sučelje ni VGA16 server.)

Jedna sporedna stvar: većina ljudi ima ono što XF86Setup zove "Generic 102-key PC (intl)", a ne izabranu "Generic 101-key PC" tipkovnicu. Ako odaberete izabranu (101), tipke skroz desno na tipkovnici (numerički dio i prijatelji) možda prestane raditi.

Ako niste sigurni u tip monitora, redom isprobajte ponuđene. Počnite od vrha (gore su niže dot-clock brzine i manje zahtijevaju od hardvera). Ako dobijete čudnu ili vrlo uvrnutu sliku, odustanite. Manje distorzije (slika malčice prevelika, malčice premala ili malčice necentrirana) nisu problem; odmah ih možete ispraviti manjim podešavanjima moda.

A kada program pokrene xvidtune za mijenjanje video moda, nemojte biti nervozni zbog upozorenja na početku. Moderni multisync monitori (za razliku od njihovih prethodnika s fiksnom frekvencijom) ne mogu se lako na taj način oštetiti.

XF86Config možda pretpostavi da je uređaj miša /dev/mouse. Ako miš ne radi, simbolički vežite /dev/mouse na /dev/ca[01] na koji je miš povezan. Ako XFree86 prikaže grešku "mouse busy" dok gpm radi, vežite /dev/ttyS[01].

Konfiguracijski proces funkcionira izabiranjem servera koji odgovara općem tipu vaše grafičke kartice (kao što je XF86_VGA16, XF86_Mach64, ili XF86_S3) i konfiguriranjem XF86Config kojeg će server pročitati pri pokretanju kako bi saznao parametre posebne za vašu instalaciju. Lokacija XF86Config ovisi o vašem OS-u, ali jedno od mjesta na kojem biste ga mogli naći je /etc/X11.

Na starijim verzijama XFree86 XF86Setup naredbu X simbolički veže na izabrani server. U novijim verzijama X je umjesto toga vezan za set-user-id omotač koji se zove Xwrapper. Zamisao je da se sve setuid root stvari maknu u Xwrapper kako server ne bi morao raditi kao setuid root.

4.2 Problemi

Povremeno, nešto neće biti kako treba kad pokrenete X server. Gotovo uvijek to je zbog problema u konfiguracijskoj datoteci. Obično, timing vrijednosti monitora su isključene ili brzina grafičke kartice krivo postavljena. Manje probleme sredit će xvidtune; stvarno zbrljan zaslon obično znači da se morate vratiti u XF86Setup i odabrati lošiji tip monitora.

Ako se zaslon vrti ili su rubovi nejasni, to jasno pokazuje da su timing vrijednosti monitora ili brzina kartice netočni. Provjerite da li se koristi pravi čipset i ostale opcije dijela Device XF86Config-a. Svakako provjerite da li se koristi pravi X server i da je /usr/X11R6/bin/X simbolički vezan za njega.

Ako ništa drugo ne uspije, probajte pokrenuti "goli" X; odnosno, naredbom kao što je:

 
$ X > /tmp/x.izlaz 2>&1
Zatim X server možete ubiti (pomoću tipki <CTRL>-<ALT>-<BACKSPACE>) i pregledati sadržaj /tmp/x.izlaz. X server će prijaviti sva upozorenja ili greške -- na primjer, ako vaša grafička kartica nema dot clock koji odgovara modu koji monitor podržava.

Ne zaboravite da možete koristiti <CTRL>-<ALT>-<numeričko +> i <CTRL>-<ALT>-<numeričko -> za prebacivanje između video modova popisanih u Modes redu dijela Screen XF86Config-a. Ako mod s najvećom rezolucijom ne izgleda dobro, probajte s nižim rezolucijama. Tako ćete barem saznati koji dio vaše X konfiguracije dobro funkcionira.

Provjerite i kontrole za širinu i dužinu slike vašeg monitora. U mnogim slučajevima samo ih treba prilagoditi pri pokretanju X-a. Na primjer, ako zaslon izgleda malo pomaknut na stranu, obično to možete ispraviti kontrolama monitora.

USENET grupa comp.windows.x.i386unix posvećena je raspravama o XFree86, kao i comp.os.linux.x. Pametno je pratiti poruke vezane uz vašu grafičku konfiguraciju -- možda naletite na nekog s istim problemima.

4.3 Daljnja podešavanja

Ako vaš monitor podržava 1600x1200 morat ćete ručno mijenjati svoju X konfiguraciju za najbolje rezultate -- najviša rezolucija koju podržava XF86Setup je 1280x1024.

U slučaju da iz ovog ili onog razloga želite ručno mijenjati svoju konfiguraciju, pogledajte XFree 86 Video Timings HOWTO, http://metalab.unc.edu/LDP/HOWTO/XFree86-Video-Timings-HOWTO.html. (To je samo svježa HTML verzija datoteke Videomodes.doc iz XFree86.)

4.4 Korištenje 16-bitne boje

X normalno koristi 8-bitnu dubinu boje koja daje 256 boja. Kako bi izbjegle ovo ograničenje, mnoge aplikacije zauzimaju svoje mape boja zbog čega se događaju nagle promjene boja kad kursor prijeđe preko dva prozora s različitim bojama. Na taj način radi Arena WWW browser.

Ako želite koristiti naprednije grafičke aplikacije 256 boja možda neće biti dovoljno. Možda ćete morati prijeći na 16-bitnu dubinu (65 536 boja). Ali pažljivo, sa 16-bitnim bojama sve aplikacije ne rade.

16-bitnu dubinu s 65 tisuća različitih boja koristite jednostavno pokretanjem X pomoću:

 
startx -- -bpp 16

ili stavljanjem

 
  exec X :0 -bpp 16

u svoju .xserverrc datoteku. Međutim, da bi to radilo, potrebna je Screen sekcija u XF86Config-u s

 
  DefaultColorDepth 16

Ako koristite xdm, možda ćete morati promijeniti datoteku Xservers, koja se vjerojatno nalazi u /etc/X11/xdm/. Tipična konfiguracija ima samo jedan red koji nije zakomentiran, a izgleda poput

 
   :0 local /usr/X11R6/bin/X

Samo dodajte -bpp 16 opcijama kod pokretanja:

 
   :0 local /usr/X11R6/bin/X -bpp 16

Također ćete 'screen' dijelu svoje X konfiguracije morati dodati Display dio s Depth vrijednošću 16. Obično možete jednostavno kopirati 8-bitni Display dio i promijeniti samo Depth polje.

Zbog više boja vaša grafička kartica prenosi više podataka u jednakom vremenu. Ako se ona s tim ne može nositi, smanjite rezuluciju ili brzinu osvježavanja. XFree86 automatski smanjuje rezoluciju. Ako želite zadržati rezoluciju, a smanjiti brzinu osvježavanja, trebate ubaciti novi odgovarajući Modeline u svoju XF86Config datoteku koji definira tu rezoluciju s nižom brzinom osvježavanja. Na primjer, zamijenite staru vrijednost

 
Modeline "1024x768" 75 1024 1048 1184 1328 768 771 777 806 -hsync -vsync
s
 
Modeline "1024x768" 65 1024 1032 1176 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync.

Brojevi 75 i 65 odgovarajuće su brzine sata koje vam X prijavljuje u .X.err datoteci. Pogledajte datoteku monitors u XF86 dokumentaciji za Modeline koji odgovara najvišoj brzini sata vaše grafičke kartice pod 16-bitnom dubinom boje.


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj