Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj

5. Korištenje XFree86

Nakon što ste sredili svoju XF86Config datoteku, spremni ste pokrenuti X server. Prvo provjerite da li je /usr/X11R6/bin/ u vašem PATH-u.

Naredba za pokretanje XFree86 je

 
$ startx

To je sučelje xinitu (ako ste navikli koristiti xinit na drugim Unix sustavima).

Ta će naredba pokrenuti X server i izvršiti naredbe u datoteci .xinitrc u vašem home direktoriju. .xinitrc je obična skripta u ljusci koja sadrži potrebne X klijente. Ako ta datoteka ne postoji, koristit će se /usr/X11R6/lib/X11/xinit/xinitrc sustava.

Uobičajeni .xinitrc izgleda ovako:

 
#!/bin/sh

xterm -fn 7x13bold -geometry 80x32+10+50 &
xterm -fn 9x15bold -geometry 80x34+30-10 &
oclock -geometry 70x70-7+7 &
xsetroot -solid midnightblue &

exec fvwm2

Ova skripta pokreće dva xterm klijenta, oclock i boju root prozora (pozadine) namješta na ponoćno plavu. Zatim pokreće fvwm2, window manager. Primjetite da je fvwm2 pokrenut naredbom exec; zbog toga proces xinit zamjenjuje fvwm2. Kad fvwm2 proces završi, X server će prestati s radom. Iz fvwm2a možete izaći pomoću izbornika: kliknite lijevom tipkom miša na pozadinu --- prikazat će se pop-up izbornik na kojem možete odabrati Exit Fvwm2.

Zadnju naredbu u .xinitrc mora se pokrenuti pomoću exec i ona ne smije ići u pozadinu (bez ampersanda (&) na kraju reda). Inače će X server završiti čim pokrene klijente iz .xinitrc datoteke.

Iz X-a možete izaći i pritiskom na <CTRL>-<ALT>-<BACKSPACE>. To izravno ubija X server prekidajući tako rad grafičkog sučelja.

Navedena je vrlo, vrlo jednostavna konfiguracija. Uz malo rada za vaš .xinitrc dobivate mnoge divne programe i konfiguracije.

Ako ste početnik u X Window System sučelju, toplo preporučam čitanje knjige kao što je The Joy of X: An Overview of the X Window System Nialla Mansfielda (Addison-Wesley, 1993., ISBN 0201-565129). Korištenje i konfiguriranje X-a preopsežna je tema da bih je ovdje pokrio. Za upute o početku rada pročitajte man stranice xterm(1), oclock(1) i fvwm2(1).


Sljedeći dio Prethodni dio Sadržaj